Keleti Blokk interjú

Tavalyi interjúnkban Marco mesélt nekem a Keleti Blokkról és mutatott nekem pár pólómintát. Fel is piszkálta a fantáziámat ez az ízig-végig magyar, keleti és bicós „ruházati szövetkezet” és Dávid Örsivel, a Keleti Blokk márka és csapat keresztapjával össze is hoztunk egy interjút. A KELETI BLOKK a tovább után 🙂

Keleti Blokk interjú

Keleti Blokk interjú

Mióta van Keleti Blokk?
„Nem hivatalos” módon 2001 vagy 2002 óta létezünk… Annak idején elég nagy downhill élet volt a környéken, versenyek, csapatok terén. Sokan „lógtunk csak úgy a levegőben” hasonló gondolkodással, élethelyzettel. Mindenki tartozni akart valahová. Egyszer csak jött ez a név, hogy „Keleti Blokk”. Azt hiszem, már a névvel sikerült megfogalmaznunk, hogyan gondolkodunk, élünk, sportolunk itt, az ország ezen részében. Jól éreztük magunkat együtt és akkor ez egy-két évig ennyiben is maradt.

Megvolt a csapat, megvolt a név és honnan jött az ötlet, hogy ebből egy márka legyen?
Teljesen spontán módon jött az egész.. Egyszerűen magunkon akartuk látni, viselni hovatartozásunkat. Első termékünk egy baseball sapka volt, amire fel volt írva, hogy „Keleti Blokk”. Csak így egyszerűen, semmi körítés (egyébként ezt az egyszerűséget a mai napig próbáljuk megőrizni a ruháink kinézeténél, a mintákban). Ezek még csak saját részre készültek. Egyre többen jöttek oda versenyeken hozzánk, azt hiszem érezték az ízét az egésznek. „Milyen jó sapkátok van, én is szeretnék egy ilyet!” Ebből indult az egész 2003 környékén.

Keleti blokk pólók

Keleti blokk pólók

A „Sose feledd, hogy honnan jöttél?” gondolat érvényes még? Mesélj erről!
Természetesen igen. Mind a környékről jöttünk, Debrecen, Gyöngyös, Eger, Miskolc… és a mai napig is a legtöbben itt élünk. Ha valakit esetleg másfelé sodort volna az élet, az úgy gondolom büszkén vállalja, hogy ő honnan jött. Ennek sok pozitív velejáróját meg is őrizni és úgy élni tovább bárhol is vagy.

Neked hol kezdődik „a Kelet”?
Nem húznék földrajzi vonalakat, szerintem a Keleti Blokk az emberek érzéseiben kell hogy benne legyen…

Hányan csináljátok?
Mint márkával, a ruhákkal én foglalkozom. De aki részese ennek az egésznek, mindenki hozzátesz valamit. Annyira szabad ez a dolog, hogy mindenki ötletéből kialakulhat valami.

Örsi munkában

Örsi munkában

Kiknek szánjátok a cuccaitokat?
Bárkinek, aki büszkén mutatja meg hogy „honnan is jött”. És természetesen azoknak is akiknek csak egyszerűen tetszenek a ruháink. Igaz a tapasztalat azt mutatja hogy az első táborhoz tartoznak többen, aminek mi nagyon örülünk. Bicós körben – azt hiszem – azok szeretnének a ruháinkból, akik ismerik a csapatot, velünk együtt élték át azt a nagyon sok dh versenyt évről évre amiket nagyon szerettünk (Szilvásvárad, Sátoraljaújhely, Kékkereszt, Bagolyirtás… igazi klasszikusok). Fiatalabb bicós srácokon is látunk a ruháinkból, amiért nagy tisztelet nekik, hogy tovább viszik az igét. A külföldiek –nem is gondolnánk, hogy magyar nevű ruhákat vennének magukra – egyszerűen olyan témákat látnak a mintákban ami arrafelé ritkább jelenik meg például egy pólón (gyár, panelház, falat építő munkások stb.) Széles kör hordja őket, úgy gondolom a név az sok embernek ott belül jelent valamit. Talán nem véletlenül.

Keleti Blokk pólóminták

Keleti Blokk pólóminták

Ki tervezi a cuccokat?
A kezdetekkor Bogyó barátom, hatalmas segítsége nélkül nem születtek volna meg olyan ma már klasszikusnak mondható minták mint a Gyár, az Avasi Kilátó, vagy a Panelház minta. Ma már én rajzolok, sokszor Boldizsár is beleteszi egy két dolgát az új ötletekbe. Az utóbbi években, amióta saját magunk szitázzuk a mintákat, sokat tudunk kísérletezni, akár új minták, színek terén. Egyedi példányok készülnek, egyedi színekkel, egyedi kérések alapján. Ha tetszik a közönségnek, oda kerül a többi mellé.

Láttam, hogy mind a grafikák meg a katalógus is eléggé ilyen retro szocialista témájúak? Te megélted még személyesen ezt a világot?
A kisdobos, sőt még az úttörő korszakba is belekóstoltam kicsit. Ha erre gondolsz, akkor azt mondhatom, hogy talán nem véletlenül. De én inkább az akkori életvitelt emelném ki. Panel lakótelepek, a legtöbb helyen gyári munkás, néhol elvált szülök, „kulcsos” gyerekek. Különös és egyben nagyon jó világ is volt… Diósgyőri gyerekként a Bükk lábánál éltünk. 92-ben kezdtünk kisebb bandákba verődve föl-föl járogatni, naponta zúzni, merev, húsz kilós, részletre vett montijainkkal a helyi turistaösvényeken. Később negyvenfős hatalmas, egész napos biciklizések. Szép volt. Itt és innen indult számunkra minden.

Készülnek a cuccok

Készülnek a cuccok

És a fiatal srácok, akik veszik a cuccokat: szerinted mit jelent ez a világ nekik?
Azt gondolom, mint ahogy akkoriban mi is, ők is szeretnének tartozni valahová ami helyi és a sajátjuknak érzik.

Honnan merítesz ihletet, inspirációt?
Mi ebben a világban élünk-éltünk. Én személy szerint négy éve Egerben lakom, de nem szeretném semmi pénzért itthagyni a „környéket”. Sokat járok haza Miskolcra, a Bükkben és a Mátrában gurulunk a legtöbbet. Sok barátom van Debrecenben. Azt hiszem a helyek ahol járunk-kelünk, az elég inspirációt jelent számomra. Iparterületek, gyárak között élünk, az ország legszebb hegyeivel körülölelve. És vissza akarok költözni Miskolcra, pedig mindig kérdezik a miskolciaktól, hogy „Miért? Miért szeretsz ott lakni?” És erre nem tudunk válaszolni, CSAK 🙂 Aki el akart menni Miskolcról, az már elment, akik meg maradtak, azok szeretnek ott lakni 🙂

Keleti Blokk inspiráció (fotó: Boldizsár) Katt még több képhez!

Keleti Blokk inspiráció (fotó: Boldizsár) Katt még több képhez!

Inspiráció (fotó: Boldizsár)

Inspiráció (fotó: Boldizsár)

Keleti Blokk inspiráció (fotó: Boldizsár)

Keleti Blokk inspiráció (fotó: Boldizsár)

Tudsz mesélni valami emlékezeteset a márka életéből?
Hát ez most nagyon hosszú lenne, sok jó dolog történt velünk a márka kapcsán 😀 Voltak „csapatépítő tréningek”, sokan azt a bizonyos sátoraljaújhelyi dh versenyt mondják a márka és a csapat megalakulásának időpontjaként. Biciklizünk, de az is ugyanolyan emlékezetes, hogy az esti tűznél kétajtós szekrények égtek 8 méterre felcsapó lángokban 😀 Aztán égett a Rakéta porszívó is, amivel szítottuk 🙂

Csapatépítés Keleti Blokk módra

Csapatépítés Keleti Blokk módra

Mesélj a Keleti Blokk csapatról! Kik vannak benne, mit tulajdonságokat tartotok fontosnak egy KB csapattagnál?
Mindannyian segíteni szeretnénk az itthoni kerékpáros élet fejlődésében. Embereket, fiatalokat ösztönözni helyi vonalon. Segíteni egy normális kerékpáros élet kialakulásához, akár dh, akár más vonalon. Hozzájárulni, hogy itthon is normális körülmények között gurulhassunk.

A régi „klasszikus” csapat nagy része ma is bicózik valamilyen formában és ez a lényeg. Legtöbben itthon koptatják a hegyek ösvényeit. Tisztelet Nekik!

Ezen kívül olyan embereket próbálunk saját erőnkből segíteni akik helyben próbálják a saját céljaikat elérni és a sportért tenni valamit. A csapatban… hát nagyon sokan vagyunk 😀 Én ezt a „támogatott” szót nem szeretem annyira, van egy 8-10 fős mag, aki nyomul, aki csinálja, aki benne van a dolgokban.

Ábri, kétszeres futárbajnok, akit a National Geographic lapjain is látni lehetett. A 2010-es budapesti EB-n harmadik lett (sprintben második).

Lekka Feri, ő debreceni. Ő a szinte magyarországi DH-zás kezdetétől kezdett el „hegyre járni”… Debrecenből 🙂 Ő egy idő után elkezdett BMX-ezni, de sajnos egy térdsérülés okozott visszafogottságot, de örömmel tapasztaljuk, hogy azért aktív és nyomja.

Marco tavaly jött a képbe, mint tehetséges debreceni BMX-es.

DH vonalon volt a legszélesebb a csapat, de sokan már – így 30 felett – ha nem is hagyták abba, de visszavettek a tempóból. De van most két tehetséges debreceni fiatal srác: Kékesi Pitesz és Nagy „Sunny” Sándor. Ők nagyon lelkesek. Debrecenről azért tudni kell, hogy a legnagyobb kiemelkedés egy 8 méter magas homoktöltés az öregek otthona mellett 😀 A domb össze-vissza van építve ugratókkal és kanyarokkal. A srácok reggel kimennek és egész nap nyomják a 8 méter magas dombon. Sunny éveken keresztül keményen melózott, hogy összerakhassa a biciklijét.

Egy görkoris is van a csapatban a Lekka Gergő, Feri öccse. Ő is nagyon tehetséges és lelkes koris.

És ott van Boldizsár, aki az egész Keleti Blokkot fotózza. Aztán van amikor egyszercsak pólóminta lesz a fotókból 🙂

Keleti Blokk csapat

Keleti Blokk csapat

Mesélj a legfrissebb cuccokról! Mi van benne, mi a kedvenc darabod belőle?
Nálunk nincsenek „szezonális kollekciók”. A „gyáros minta” a legelső, 2003 óta kapni, de minden szezonban hozzájöhet akár egy-egy új szín is. De volt már olyan mintánk amiből összesen 2db készült, Szabad az egész, nincsenek nagy távlati tervek, magát alakitja az egész, hogy mikor mit csinálunk. A kedvenc mintám az „avasi kilátós”. A legújabb a villanyszerelő zöld-sárga szigetelőszalagra épül. Tudod, ahogy régen díszítetted a sulibajárós diplomata táskádat különböző feliratokkal. De a régi munkáscigis doboz mintázata is megjelenik nálunk póló formájában. Sose tudni… Jelenleg 1 éve sikeresen együttműködünk a Csepel kerékpárgyárral, a tavalyi évben összehozva az első Csepel X KeletiBlokk kollekciót, amit az idei évben is megtoldunk pár új mintával.

Az aktuális cuccokat itt lehet megnézni, és a Facebookon is lehet csatlakozni.

Ha lenne Keleti Blokk cipő is, milyen lenne?
Mindenképpen egy olyan cipőt próbálnánk összehozni, amely utcai és hegyi bicózásra is egyaránt alkalmas lenne. Patentpedál stoplijának felszereléséhez is akadna hely a talpon. A kinézet pedig… hát ha az alap Keleti Blokkból stílusból indulunk ki, akkor biztosan először egy totál fekete cipőt hoznánk össze.

Mi újság mostanában a Keleti Blokk háza táján?
Az idei év elején Egerben megnyitottuk KeletiBlokk Ruhaipari Manufaktúra néven működő műhelyünket, ahol kialakítottunk egy bemutató részt is. Itt készül a ruhák nagy része egyedi gyártásban, de erről majd a későbbiekben részletesebben…

Mindenképpen, és köszönjük az interjút!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×