Ajkay Ádám interjú

Folytatjuk a magyar BMX-es riderekkel folytatott „nagyinterjú”-sorozatunkat. Ezúttal Ajkay Ádámot kaptam ájfónvégre, és azt hiszem, hogy sikerült a blog eddigi egyik legrészletgazdagabb interjúját összehozni: Ádámmal heteken keresztül, nagy lelkesedéssel raktuk össze ezt a cikket, sztorikkal, képekkel, videóval, hangos részekkel, bicócsekkel, úgyhogy tovább 🙂

Ajkay Ádám interjú

Ajkay Ádám interjú (fotó: Liszkai Máté)

Frissítés: Ez az interjú 2010 őszén készült Ádival, azóta készült vele egy frissebb is 2011 októberben, ezt itt találod!

Te vagy az első „földim”, akivel interjút csinálok, mivel III. kerületi, azon belül is csillaghegyi-békásmegyeri kettős állampolgár vagy 🙂 Tudsz mondani szpotokat itt a kerületünkben, amik a „nagyvilág számára” is említésre méltók?
Háát, streetben az Eurocenter és a Stop Shop előtt van egy döntött fal tetején egy korlát és a döntésből kell átugrani a korlátot. Ez első hallásra nagyon könnyűnek tűnik, de ha látod a szpotot, akkor kiderül, hogy kb. három kerék vastag az a döntés, amiből át kell húzni 180-ba. Amikor Králik Danival csináltunk fotózást az Offline-nak, akkor adtam be először és ezért ezt emelném ki. Meg persze itt van a békási dirt a Gőtés-tónál, amibe a helyi srácok nagyon sok munkát tettek és mostanra egy négyes trails lett belőle.

Gyakran jársz ide?
Egy héten két-három alkalommal biztos lenn vagyok a többiekkel, de nekem nem a dirt a szívem csücske, de ha nem akarunk bemenni a városba, akkor szívesen kinézünk.

És a Görzenálról mi a véleményed?
Hát igen… a Görzenál sajnos egy húzós és kínos téma. Hiába volt több felújítás is, az évek folyamán egyre rosszabb lett, és ez nem csak az én véleményem. Az első borítás gyönyörű volt, de már az első télen sem volt megfelelő lefedés és ez alaposan nyomott hagyott rajta. Azóta a kisebb javítások már nem tudtak hozni a helyzeten 🙁

A három évvel ezelőtti Offline interjúban olvastam, hogy anno te még jártál a Hangárba is, Kaszásdűlőre. Tulajdonképpen mikor kezdtél el BMX-ezni?
Pont most beszéltem erről a szüleimmel: anyukám szerint én 14 éves korom óta biciklizem, ami ugye 8-9. tájékán volt, de szerintem viszont 2003-ban, hetedik nyarán kezdtem el. Akkor én még a gördeszkás csapatba tartoztam, de már nagyon-nagyon kacsingattunk akkori legjobb barátommal, Gonda Zsoltival (aki szintén békási) a BMX felé. Horján Balázs haverunk járt ki először BMX-szel, először „cseréltünk”, aztán annyira megtetszett nekünk, hogy mikor Zsolti kapott egy BMX-et karácsonyra, az ő biciklijével toltuk, és pár hónapra rá én is megvettem a saját első BMX-em. Na én innen számítom.

Ádám a békási dirtön (Katt a nagyításhoz és a galériához!)

Ádám a békási dirtön (Katt a nagyításhoz és a galériához!)

Kilépve a III. kerületből: kedvenc biciklis helyek Magyarországon és külföldön?
Télen nálam mindenképpen a miskolci park a nyerő. A nyári időszakban jobban kedvelem azokat a helyeket, ahol nem az számít, hogy milyen a pálya, hanem hogy milyen a társaság. Ha nyolcan-tízen megindulunk és együtt lemegyünk valahová, akkor aznap az a kedvenc helyem 🙂 Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Szentes, ezek a skateparkok nagyon jók. Itt Budapesten a kispesti park ugye nem nagy, de mindenképpen tiszteletre méltó kezdeményezés, meg most a 16. kerületben a Havashalom pool, ahová szívesen járunk ki, tetszik! Külföldön a bécsi hütteldorfi betonpályán voltam, az nagyon bejött. Münchenben voltam még a Lohhof Skateparkban meg az Emmering Skateparkban.

Dirt, street vagy park?
Hát a dirt-öt akkor kedvelem ha nem csak egy sor ugratóból áll: tehát ha nem csak egy trails, hanem vannak benne cornerek, lehet ide-oda csavargatni. Nekem a balassagyarmati dirt a kedvencem, sok trükk beadása köthető ide. A street-et akkor szeretem ha megvan a fíling: nyár van, sokan vagyunk, járjuk a várost. Szeretek utcán biciklizni, de ha már választani kéne, akkor a parkban érzem legjobban magam. Ez az én stílusom.

Ádám elhúz egy szaltót a 2010-es OSG-n

Ádám elhúz egy szaltót a 2010-es OSG-n

Melyik volt az első trükk, amit megtanultál és melyik a legfrissebb?
Húha, a legelső trükköm egy null-láb volt a Hangárban a nagy boxon, persze még nem az érkezőre, csak az asztalra 🙂 A legutolsó pedig… az előreszaltó volt, amit megtanultam annyira, hogy már nem félek tőle 🙂 OSG-n is sikerült elsőre! A liptrickekből pedig a kormánypörgetésből-tailtapből-footjam-vázpöri.

Akkor szereted a „tötyögést”, ahogy másokat hallottam már erről nyilatkozni? 😉
A LIPTRICKEKET, igen. Kimondottan. A parkokban leginkább ezeket adom, a footjam-kombinációk, a manuálból 180-azós témák, manuálból-vázpörgetésből-kormánypörgetésből a „soha nem állok  meg” trükkök 🙂

Ádám: Néhány liptrick (R.I.P Godspeed)

Ádám: Néhány liptrick (R.I.P Godspeed)

Kikkel bicózol együtt a legszívesebben mostanában?
Egyetlen ember van, akivel az évek során soha nem volt az (na jó talán csak egy rövid idejű összekapást kivéve, ami szerintem minden barátságban megvan), hogy ne bicikliznénk együtt, ez pedig Garajszki Péter. Ő mindig 10 lépéssel előttem volt, mind BMX-ezésben, vagy öltözködésben, mind „élet” szempontjából. Meg persze a békási krú, jól megértem magamat velük. Meg a kalásziak, pl. Liszkai Máté, Mliszka. Ezen kívül még Hájas Máté, Gaben, Csőke Krisztián, és Szalay Norbi. Mostanában pedig Bakó Viktor a tizenhatker poolban.

Külföldi riderek közül kik a kedvenceid?
Hát így stílus szempontjából osztanám fel. A fékesek közül Harry Main, ő azóta a kedvencem, hogy láttam először biciklis videóját. A brakelessek közül Marcus Reuss, ő egy német biciklis Wuppertalból, személyes jóbarátom is, Facebookon tartjuk a kapcsolatot. Ő az utóbbi években elképesztően stílusos biciklissé fejlődött.

Úgy tudom, hogy a zenehallgatás a legnagyobb inspiráció a számodra.
A zene változatlanul a legnagyobb inspirációm BMX-ezés közben, de az, hogy miket hallgatok, rengeteget változott. Olyan két éve például nagyon a rockos témára voltam ráállva. Ezt azóta kicsit félretettem, de beköszönt egy új stílus buli és bicikli szempontjából, eléggé elelektronizálódtam, eléggé ráálltam a keményebb elektrora. Szívesen hallgatok még darkside drumandbass-t – ez szerintem sokaknak már hallgathatalan – erre nem tudok bulizni, de hallgatni szeretem.

Mutasd a zenelejátszód, most éppen miket hallgatsz?
Freqax – The Witch
Freqax – Story of the dead
Cragga – Mr. Postman
MSTRKRFT – Bounce (The Bloody Beetroots rmx)
Cyberx&Manolow – Tag Gun

Van valami trükköd, hogy nem esik ki a fülhallgató parkozás közben a füledből?
Szerintem olyan régóta hallgatok zenét, hogy a fülem rádeformálódott a fülhallgatóra, én ilyen cuppantós gumiharangosat használok. Nekem nincs ilyen problémám, hogy kiesne 🙂

Prowanted Street nap - az újpesti rakparton

Prowanted Street nap – az újpesti rakparton (fotó: Jaksa Bálint)

Ha az internet, a biciklid és az iPod-od közül egyikről le kellene mondani egy hónapra, akkor melyiket tudnád elengedni?
Internet, bicikli, iPod…? Úúú francba… hát kizárásos alapon… a BMX biztos, hogy megmaradna… Internet és iPod, ez nagyon jó kérdés. Valószínűleg az iPod lenne. Esetleg egy olyan kompromisszum, hogy fél hónap internet, fél hónap iPod… vagy lehetne telefonról zenét hallgatni?

A-a. 🙂
Egy hónap internet és Facebook nélkül? Kizárt dolog. Akkor menjen az iPod…

Már itt is vagyunk a következő kérdésnél: kedvenc közösségi oldal?
Egyértelműen a Facebook. Régen volt a MySpace. Ez a kettő, más nem is jut eszembe.

Hogy lehet több, mint 2000 ismerőst kezelni a Facebookon? 🙂
Hát nem tudom, hogy ez a 2000 hogy jött össze, nem akarok hantázni ezzel kapcsolatban, olyan 4-500 embert ismerek személyesen belőle. Biztos sokan vannak, akik „Á, ismerem, bejelölöm”, meg persze a „Bicikliztünk együtt”, meg „Találkoztunk egy buliban, és majd beszélünk Facebookon…” Összegyűlt, na 🙂

Ádám poolban (bal fotó: Jaksa Bálint)

Ádám poolban (bal fotó: Jaksa Bálint)

Elolvasva a két évvel ezelőtti interjúdat úgy láttam, hogy dolgozik benned a tenni akarás egy jobb világért 🙂 Mesélj erről!
Hát ezzel a világ jobbá tevéssel kapcsolatban eszembe jut egy közmondás: Egy fecske nem csinál nyarat. De ezzel együtt én mindent megteszek, amit személy szerint megtehetek, pl. nem szemetelek az utcán, ha megiszom a sörömet akkor még idegességemben sem vágom az üveget a falhoz, hogy más belemenjen az üvegszilánkokba és defeketet kapjon vagy valakinek a kisgyereke beletérdeljen… Kicsit zavar, ahogy az emberek viszonyulnak egymáshoz. A lehúzás, ami nagyon nem tetszik, ez alatt konkrétan egymás kirablását értem, valószínűleg mindenkinek az ismerősei között találni olyat, akit kipakoltak már… Ha lenne valami társulat, aki ugyanilyen indulattal lenne ezen dolgok ellen, akkor biztos, hogy a tagja lennék…

Következő kérdések azok voltak Ádámhoz, hogy mik voltak a legviccesebb, legcikibb és legparásabb helyzetek, amik a BMX-szel kapcsolatosan történtek vele eddig. Kicsit gondolkodott rajta – ezeket azt hiszem érdemesebb inkább meghallgatni 😀

Űzöl valami más sportot a BMX mellett? Vagy van valami, amit szívesen kipróbálnál?
Nincs nagyon… szeretek focizni, röplabdázni, ping-pongozni, kosarazni – ha van rá alkalom. Középsuliban sokat pingpongoztam nagyon. A hullámszörföt nagyon kipróbálnám, meg  a bázisugrást. A vadvízi evezés is elég jól hangzik még…

Póker mennyire komoly? Zsetonnal tudsz valami trükköt?
Hát leginkább Facebookon (régebben meg Myspace-n szoktam), de tavaly, amikor albérletben laktam, ott valóban körbeültük az asztalt és ilyen 200 Forintos alapon hajnali 3-4-ig játszottunk. Közben iszogatás, kajálás, megy a zene, jó volt. A zsetontrükköt gyakoroltuk anno az albérlőtársammal, de csak addig jutottam, hogy három-három különálló zsetont egy oszloppá összevarázslok… Az „ujjügyességem” sosem volt a legjobb, elárulok egy titkot is: nagyon csúnyán írok 🙂

Milyen suliban tolod? Mi leszel ha nagy leszel?
ZSKF – Zsigmond Király Főiskola itt Békáson. Második éves vagyok kommunikáció és médiatudomány szakon, de szerintem ebben az évben is halasztani fogok 😛 Az első év végén rájöttem, hogy nem az én asztalom. Annak örülnék a legjobban, ha elindíthatnék majd egy saját vállalkozást, mondjuk egy shopot, egy nem túl nagyot, egy olyat, amiben megvan a tisztességes haszon, de emellet még jut arra is, hogy a BMX-et és a BMX-eseket is támogatni tudjam. Nem lenne rossz.

Ajkay Ádám: két td

Ajkay Ádám: két td

Kik a szponzoraid?
Az első, akit megemlítenék az a Legend Lifestyle. Bár még friss teamtag vagyok, tőlük nagyon sok inspirációt, motivációt és segítséget kaptam már. A második a BTS, szintén friss, de tőlük is iradtlanul sok segítséget kapok. Szerintem nem is volt még ilyen jó BMX szponzorom soha, akiktől ennyi segítséget és megértést kaptam volna. Nagyon jó fejek! A harmadik a Monster, ez meg a legfrissebb.

Mesélj erről a friss Monster szponzorációról!
Amikor még Szabó Andris – nyugodjon békében – volt a Monster Team managere, akkor beszéltünk erről, de Jósa Dani és Spikut Norbi után nem éreztem, hogy sok esélyem lenne bekerülni, de ők is, meg a Gyetvai Kati is mondták, hogy szedjem össze a legjobb anyagokat magamról és ezt odaadtam a Katinak, ő meg a Joenak és OSG után kaptam egy flow szponzorációs lehetőséget, de már tőlük is sok segítséget és még több energiaitalt kaptam már 😀

Mi az amit még megkérdeznél magadtól, de én nem tettem?
Most nagyon sok minden jut eszembe, akár a sérülésekről, vagy mi volt a legjobb roadtrip az életemben, vagy hogy nézne ki egy tökéletes napom… legyen ez 😀

Más típusú kérdések következnek 😛 Sokan „emóztak le” korábban? És hogy kezelted ezt?
Jéézusom 🙂 A BMX-es világban persze nem nagyon, de ezen kívül… hát ja. A külső jegyek megvoltak, a szűk nadrág, a hosszú haj, meg a piercingek… Nagy álmom volt 15-16 éves koromban, hogy nekem legyen két piercing itt a szám alatt – na ez kívülről már full emo stílus. A beszólások kezeléséről pedig… mindig is konfliktuskerülő ember voltam… Meg már változott is a helyzet, a piercingek megvannak még, de már csak ritkán hordom őket, a hajam is rövidebb lett…

Akkor engedted el a hajvasalót is?
Dehogyis engedtem el 😀 Nem mondom, hogy nagyon göndör hajam van, de megszoktam, hogy kivasalom és ez a rövidebb hajjal is így van 🙂

Sok cipőd és sok cuccod van-e?
A ruháim fele, amik nem a BMX-ezéshez vannak, nem egy 6.0, nem egy Vans, Etnies, hanem olyan, amiben el lehet menni bulizni. Nagyon kedvelem az ingeket, meg a V-nyakú pólókat, ezeket általában a H&M-ból szerzem be. A másik fele meg a BMX-es ruhák, a pólóim fele a Legend-től van, a másik fele pedig a saját kedvencek: van egy barna sasos Shitluck pólóm még Németországból, egy hosszúujjú Etnies pólóm, egy Fit  Ja és a harmadik „fele” a dolgaimnak, azok a régi cuccaim, amit már nem használok, régi Bizo, Famous cuccok.

A cipőkre mindig nagyon kényes voltam, biciklizni már egy jó másfél-két éve már csak magas szárú cipőben bmxezem. Meg szeretem a tépőzáras cipőket, ahol fölül lehet rögzíteni a bokánál. Most olyan hat pár cipőm van, Osiris, két Vans, két Nike meg egy régi Lotek.

Ádám régi cipői

Ádám régi cipői

 Mi az ami neked cuccokban, stílusban most aktuálisan bejön? Tetőtől talpig, így az őszre.
Hát mondjuk utcára: én szeretem a télisapkát, de nem ezt a kukássapit. Most van egy Monster sapi, amire nagyon pályázok… Sál az mindenképp, nagyon szeretem a sálakat. Felső… mondjuk alul egy ing és rá egy V-nyakú felső. Nadrágban mindenképpen hosszú farmergatya. A cipő meg változó…

Kedvenc cipőmárkák?
Hát nagyon-nagyon sok cipőm volt már eddig… Biciklizéshez a Vanset nagyon szeretem, mert a gofritalp nagyon jól tapad, de a Lotekek talpát is nagyon szeretem. A talp nagyon fontos, meg hogy mennyire fogja a boksádat. Ha „külső után” kell ítélni, akkor mostanánban mindenképp a Nike 6.0 és azon belül is a minél színesebb.

Van-e örök kedvenc cipőd?
Volt-volt-volt… 🙂 Ez akkor volt, amikor a Lotek bejött Magyarországra. Jason Enns cipőjéről, a Lotek Deltáról van szó, fekete cipő, fehér talppal, arany csíkkal. Úgy éreztem, mintha az én lábamra öntötték volna – nagyon szerettem, de fél év alatt megettem. Nekem a sok liptrükk miatt max fél év egy cipő… De szereznem kell valahonnan még egy Lotek Deltát, és tudom is, hogy honnan: egyik ismerősömnek van, pont a méretem és nem hordja 😉

Ádám kedvenc Lotek Delta modellje

Ádám kedvenc Lotek Delta modellje

Erről már ejtettünk szót, de kicsit bővebben: Milyen cipők jönnek be utcára, biciklizésre?
Ami most a legjobban bejön az a Nike 6.0 Air Mogan Mid. Tépőzáras, tipikus bicós cipő. Az újat még nem próbáltam, de az „egyes”-nek nagyon bejön a felépítése, csak valahogy össze kéne párosítani egy Vans vulkanizált gumi „gofritappal” 🙂

Szerinted mit kell, hogy tudjon egy BMX-es cipő?
Azt a cipőt szeretem, hogy belebújok, meghúzod a fűzőt, de a tépőzárat és egyből átveszi a lábad formáját. A talpa mindenképpen tapadjon a pedálhoz, a cipő oldalánál található rész pedig bírja a kiképzést, az orra meg bírja a footjamet 🙂 Szeretem azt a cipőt, ami nem széles, hanem keskeny és magas. Hátrafelé gurulásnál az elálló szár megakad és lenyomja.

És általában hogy mennek szét a cipőid?
Hát a fél év, amit mondtam 🙂 És kiszakadnak az elejükön, vagy amelyik tovább bírja, annak a talpa kopik el…

Hát a végére értünk, köszönöm szépen!
Én is köszönöm, nagyon érdekes kérdések voltak 😉

Ajkay Ádám BTS bike check

Ajkay Ádám bicó csekk

Váz: Bts 2010-es prototípus (20″9””””””””””””””””””””””””””””””””)
Villa: Wtp Helium 2009
Befogó: Fit Bike Co dld
Ülés: Kink Bike Co Pivotal
Lánc: KMC cool superlight
Hajtókar: Fly bikes V2
Pedál: Odyssey Plastic
Fék: Éclat
Lánctányér: Federal Bike Co.
Markolat: ODI Longneck
Kormány: Fit Bike Co. Skyhigh
Első kerék: Profile mini SS agy, Mutiny 2Butted küllők, Odyssey hazard lite limited pink felnik
Hátsó kerék: Profile mini SS agy, Mutiny 2Butted küllők, Odyssey hazard lite limited pink felnik

Hogy tetszett? Ne tartsd magadban a véleményed, irány a hozzászólások 🙂 Ha pedig még olvasnál sneakerbox.hu interjúkat magyar és külföldi riderekkel, kattints ide!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×