Így készül a Tisza cipő

Kedvenc cipőmárkáink modelljei döntő többségükben bedobozolva érkeznek Magyarországra és valahol a világ másik felén készítik őket szorgos kezű és ferde szemű munkások. A kivétel talán csak a Tisza, melyet változatlanul itt készítenek Magyarországon. A Tisza Cipő gyártásért felelős munkatársa, Szilágyi “Sziszi” István válaszolt a sneakerbox.hu kérdéseire, hogyan készülnek a Tiszák, ezután pedig egy virtuális képes üzemlátogatáson vehettek részt. Kedves Üzemlátogatók, kérem haladjanak a tovább jelzés felé!

Tisza Cipő virtuális üzemlátogatás

Tisza Cipő virtuális üzemlátogatás

 

Sziszi, mesélj egy kicsit magadról és a Tisza tervezőcsapatáról!
94’ óta foglalkozom cipőtervezéssel, még a martfűi Tisza cipőnél kezdtem, ahol természetesen rengeteget tanulhattam és tapasztalhattam. A jelenlegi Tisza csapathoz nem túl régóta tartozom, mivel tavaly decemberben érkeztem. Ez egy nagyszerű, kicsi és családias közösség, kevesen vagyunk, és így próbálunk a lehető leghatékonyabban dolgozni, megmaradni a piacon, ami egyáltalán nem egyszerű feladat a jelen gazdasági helyzetben. Ebben a csapatban lennék a „szakmai” ember – minden az én feladatom, ami a cipők gyártásával és gyártatásával kapcsolatos. Ehhez jön még hozzá az új modellek bemintázása, elkészítése és gyártásba adatása. Egy jó csapatban természetesen ez is könnyebben megy. 

A Tisza cipők ugye itthon készülnek?
Jelenleg nem sok EU-s cipőgyártó cég mondhatja el magáról, hogy hazai gyártással rendelkezik. A magyar cipőgyártás nagyon régi tradícióval rendelkezik, és mindig jó cipőgyártók hírében álltunk a világban. Magyar cipőt viselt például Hemingway, Frank Sinatra, vagy Al Capone is. A budapesti cipőket, például a  Budapester modellt a világon mindenhol ismerik. Nagyon sok nyugat-európai cég dolgoztatott hazánkban hosszú éveken keresztül, mint pl. az adidas, Puma…és “alkalmi cipőmárkák is”, mert jó szakmai alapja volt, és minőséget tudtunk produkálni.

Ez már az új Tisza életérzés

Ez már az új Tisza életérzés

És hol gyártotok?
A gyártásunkat a régi, nagy cipőgyártó cégek vonzáskörzetében találtuk meg. A felsőrészeinket Cegléd mellett a volt Puma üzemben, Mikebudán készíttetjük, ahol egy nagyon jól felszerelt, korszerű tűzöde működik. A gyártás másik fele Martfűhöz (ahol a régi Tisza cipő készítették) közel, Cibakházán zajlik. Az lenne az ideális, ha saját üzemmel rendelkeznénk, de sajnos erre jelenleg nincs lehetőség. Talán egyszer erre is sor kerülhet. A többi termékünk, mint a ruházat és a táskáink is, kizárólag hazai gyártótól származnak.

Mi a különbség az ázsiai és az itthoni gyártás között?
Nagyon sok Ázsiából beözönlő termék minőségben nem tudja azt produkálni, amint a hazaiak, és felügyelhetőség szempontjából is jobbnak tartom az itthoni gyártatást. Bár az ár mindig nagyon fontos tényezője az értékesítésnek, és így a termékeink kicsit magasabb kategóriába tartoznak, de talán az emeli a termékeink megítélését, hogy minden kis hazánkban készül. Természetesen a hazai gyártásnak is meg vannak a maga nehézségei. A magyar könnyűipar sajnos teljesen tönkrement az elmúlt években, az összes nagy cipőgyárunk bezárt, velük együtt megszűnt sok alapanyaggyártó, kellékes, szerszámkészítő. Akik maradtak, azok viszont most is minőséget tudnak kínálni.

Hogyan lesz cipő egy ötletből, elgondolásból?
Hát tényleg csak címszavakban: miután a rajzokon már letisztult az elképzelés, a kapta és a talp megválasztásával kezdődik a tényleges tervezés. A cipőből papírminta készül. A színösszeállítás véglegesítése után legyártásra kerül egy minta cipő. Ezután véglegesedik, hogy milyen anyagból készüljön el, a véglegesített minta után pedig készen áll a sorozatgyártásra. Ekkor készítik el a szerszámokat (pl. a stancformákat a cipőhöz).

Most pedig pár pillanatkép a munkafolyamatból, amíg a bőrből, gumiból és cérnából Tisza cipő lesz 🙂 Tisztelet a dolgos kezeknek!

Először kiszabják az alapanyagokat.

Az alapanyag készen áll a feldolgozásra

Az alapanyag készen áll a feldolgozásra

A bőrből a kívánt formájú darabokat vágnak ki speckó stancszerszámok segítségével

A bőrből a kívánt formájú darabokat vágnak ki speckó stancszerszámok segítségével

 

A szabás után kezdődnek a tűzödei munkák, összevarják a felsőrészt.

Közbélések formára vasalása

Közbélések formára vasalása

Meghímzik a bőrt, itt a sarokra kerül épp rá a Tisza logo

Meghímzik a bőrt, itt a sarokra kerül épp rá a Tisza logo

A felsőrész darabjait összevarrják

A felsőrész darabjait összevarrják

Íme a kész felsőrészek

Íme a kész felsőrészek

Ezután “fárafoglalják” a cipőket.

A sarokkéreg behelyezése

A sarokkéreg behelyezése

Kaptára húzás

Kaptára húzás

Simítások (persze ezek még nem az utolsók :)

Simítások (persze ezek még nem az utolsók 🙂

 

Már a talpalásnál tartunk!

A már korábban "kisütött" talpakat bekenik ragasztóval

A már korábban "kisütött" talpakat bekenik ragasztóval

Itt egyesül a felsőrész és a talp

Itt egyesül a felsőrész és a talp

Már csak a tisztítás és a csomagolás van hátra.

Tisztítás

Tisztítás

Ésss kész... Tisza cipők bedobozolva

Ésss kész… Tisza cipők bedobozolva

A cikkben látható valamennyi képet imbarnie készítette.

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

×