A Nagy JGoods Cipőfelújító Készlet Teszt

Talán emlékeztek még a pályázatunkra, ahol régi kedvenc, de alaposan megviselt cipőtöknek nyílhatott esélye, hogy a szekrény mélyéről, megújulva visszatérhessen az utcára. Kádár Dani adidas Superstar cipője lett a kiválasztott: a csomag szépen lassan befutott az USA-ból, Danihoz került és ő egy nagyon korrekt cikket és fotókat küldött nekünk a tapasztalatairól. Tovább!

Jgoods projekt: Dani és a Supestar kalandjai :)

Jgoods projekt: Dani és a Supestar kalandjai 🙂

 

Sziasztok, a nevem Kádár Dániel. Ebben a postban a JGoods sneaker ’defribilátor’ szettjét fogom tesztelni, amit itt a sneakerbox.hu-n nyertem. A termék funkciója, hogy az agyonhordott, (majdnem) megsemmisült cipőt közel gyári állapotukba állíthassuk vissza. A doboz sok hasznos kelléket (amiket később részletezek) és a titok nyitját egy füzecskét tartalmaz. A teszt alanya meggyötört Adidas Superstarom volt – itt még nem túl szívmelengető látvány:

Ilyen volt az adidas Superstar

Ilyen volt az adidas Superstar

Alig két nappal később már így nézett ki. Előre leszögezem, hogy nem mostam ki mosógépben! Ez merénylet a bőrből készült cipők ellen. De akkor vajon mi történt? Ez fog kitárgyalódni a következő 1322 sorban.

És ilyen lett...
És ilyen lett…

 

Tisztítsd meg a cipőt (Cleaning Your Shoes)

Ahogyan a füzet is írja,  az első és legalapvetőbb teendő, a cipellő megtisztítása. Ehhez a pakkban foglalt spéci szivacsot, egy mezei, jó erős szőrű kefét, valamint langyos vizet és  folyékony szappant használtam, az első kettő a doboz tartalma.

Szivacsolás és kefélés

Szivacsolás és kefélés

A szivacs olyan anyagból készült, hogy ne sértse meg a bőrt, de mégsem volt túl lágy, így aztán módszeresen végigsikáltam a felső részt, ami azonnal meg is látszott. A kefe a talp oldalsó peremét hivatott rendbe tenni. Jó hasznát vettem az orrnál is hiszen ez is porózus felületű gumiból készült. Miután egy adott részt végigsúroltam gyorsan letöröltem egy kisméretű törölközővel, ami szinten tartozék, ettől szép tiszta lett de, a kikopott részek is megnőttek az általam mivel korábban felapplikált vízbázisú lefestőt lemostam. A (vízbázisú!) lefestő alternatív megoldásnak egész jó, bátran ki lehet próbálni hisz akármikor lemosható.

Ezután következett az ’X vegyszer’, ami egy hófehér tenyérnyi melamin hab szivacs tömb. A talp pereme, lévén fehér gumi, hajlamos az elsárgulásra, valamint nehéz takarítani a barázdált felülete miatt. Kefe ide, kefe oda, sajnos még mindig piszkos maradt. A melamin tömböt csap alá tettem, kifacsartam, majd végig dörgöltem körbe a talp szegélyt, és a cipő orrát. Az eredmény: a melamin tömb elforgácsolódott szinte teljesen, a talpszegély és az orr hófehér, közel gyári minőségű lett.

Munkában a melamin tömböcske

Munkában a melamin tömböcske

A füzet nagyon ötletgazdag, és részletes is: kitér minden bőr típusra például a hasított bőr tisztítására, de opcionálisan felajánlja mosogatószer használatát (szappan helyett, vagy akár keverve). A talp és az orr megmunkálása véget ért, a továbbiakban felsőrészt renováltam.

 

Ránctalanítás (Removing Creases)

A második szakaszban a gyűrődésekkel és a ráncokkal vettem fel a harcot, de kozmetikumok vagy botox helyett fegyvereim egy gőzölős vasaló és néhány szatyor volt.  A fűzőt egy pár lyuk erejéig befűztem, hogy maximalizáljam a cipő űrtartalmát, majd rogyásig tömtem szatyrokkal, hogy a ráncok kisimuljanak. Ezek után egy rossz pamut pólót terítettem a cipőre , hogy a vasaló meg ne égesse azt, a gőzt maximumra tekertem majd szimplán kivasaltam (vagyis kigőzöltem) gyűrődéseket, ahogyan a füzet utasított.

Folyik a ránctalanítás

Folyik a ránctalanítás

A ráncok jóval enyhébbek lettek, később még visszatérek rájuk. A tömést a teljes művelet végéig benne hagytam, ettől jobb lett a cipő tartása, valamint a festésnél is jó hasznát vettem.

 

A gyári lakk eltávolítása (Removing Factory Finish)

Azaz a gyári lakk eltávolítása. Nos, miután a cipőt megmostam és kigőzöltem egészen tűrhető állapotban került, leszámítva a kopásokat, melyek a cipő minden részén voltak. Ezekre a gyógyír egyértelműen a festés, de mielőtt nekiláthattam volna először a gyári lakkréteget el kellett távolítanom, hogy a festék megtapadhasson, és nem töredezzen le. Ehhez a JGoods Finish Remover nevű, lakk oldására alkalmas folyadékot használtam.

Kilakkoltatás

Kilakkoltatás

Kis, fültisztító szerű pálcikákat a folyadékba merítettem, majd szépen végig dörgöltem velük cipőt. Elször csak a kikopott részeket, majd egy óra száradás után az egészet. Szemmel látható eredmény nem volt, de ez szakasz a festés alfája. Ezután csak másnap délután foglalkoztam a cipővel, de gyakorlatilag 4-5 óra alatt el lehet végezni az egész renoválást, úgy hogy másnap a cipő hordható.

 

Festés (Painting Your Shoes)    

Elérkeztünk a fináléhoz, azaz a negyedik szakaszhoz, ami a festés. Ez volt a kedvenc részem, és leglátványosabb is. Semmi extrára nem kell gondolni, egyszerűen csak egy vékony ecsettel egyszer végigfestettem az egész felső részt.

Felfestés

Felfestés

Az ecset a csomag tartalma, a fehér (és egy tégely fekete) festék szintén. A festék egyébként kézzel kevert külön bőr felületek festésére megfelelő. Ezen az egy ponton eltértem a füzettől. Elsőször egy vékony réteget kellet volna felvinnem, és ezután a kopásokra külön kitérni, de én két legyet egy csapással módszerrel oldottam meg. Ezt úgy korrigáltam, hogy az elő írt 2-3 réteg helyett csak ezt a jóval vastagabb egyet vittem fel.

 

Fából vaskarika?

Azt hiszem igen. Még én magam is meglepődtem az eredményem. Ha ez a lehetőség nem adott volna valószínűleg a cipőm kukába került volna, én pedig járhattam volna a boltokat egy újabb lábbeli után, a jó öreg bevált adidasom helyett. Kettő dolgot nem bántottam: a nyelvet (a fűzők miatt kifogástalan állapotú) és talpat, ennek a takarítása felesleges, bár a füzet említi. 

Már többször próbálkoztam hasonló megoldásokkal, de ezek csak átmeneti vagy nagyon amatőr megoldások voltak. Mivel a csomag a 35$-ért + posta költség (USA-ból, együtt kb. 10e) rendelhető meg,  ez a módszer főleg drágább cipőknél éri meg igazán, de leszámítva melamint akár több cipőre is elég a felszerelés (maximum 5 szerintem). Sőt ha cipőnk ismét fényét veszti megismételhetjük az egészet.

És a végeredmény...

És a végeredmény…

Végül a termék szlogenje: New is a State of Mind, azaz: az új (érzete) egy lelkiállapot, ami teljesen igaz is.

vendégblogger

Ezt a cikkeinket vendégszerző írta.
×