TSG VEP Protektor teszt

A SetUp Shop csapatával jó barátságot ápolunk, így kölcsönösen fontos számunkra egymás testi épségének a megőrzése. A srácok voltak olyan jó fejek és felajánlották, hogy a shop TSG felhozatalából öltsünk magunkra pár cuccot, hogy kevesebb zúzódással és lila folttal térjünk vissza a rozsdás korlátok és jeges érkezők fedte hegyekből. A TSG VEP crash pantjét nekem volt szerencsém tesztelni már a varsi sneakerbox snowcampen, majd a Donovaly Riders Park elemein. A folytatásban következzen tehát a fenékvédők mercídesze és talán az első ilyen típusú teszt a magyar snowboardtörténelemben.

Teszt hegyen-völgyön át

Teszt hegyen-völgyön át

A fenék protektor és úgy általánosságban a védők hatékonyságát nagyon egyszerű összefoglalni: ha hordod nem fog fájni!  Minden 2-3 funparkban, vagy jeges lejtőkön eltöltött nap után az ember gazdagodik sérülésekkel, ez már csak egy ilyen sport. A boxokon és ugratókon a fenékre esés a top failek között szerepel, így a kezdeti szárnypróbálgatásokhoz szinte kötelező egy ilyen védő, ami nem csak véd, de biztonság érzetet is ad. A trükkök gyakorlásánál a magabiztosság legalább olyan fontos, mint a technikánk, így lehet, hogy pont a megfelelő védő használat indít majd el Téged is az új trükkök gyakorlásában.

Boxer jellegű megjelenés és kényelem

Boxer jellegű megjelenés és kényelem

A TSG 2012 óta használja a VEP formulát a prémium protektorainál. A spéci rugalmas hab formulának köszönhetően a protektor betétjei könnyűek és ami a legfontosabb kényelmesek. Összehasonlítva a műanyagból készült betétekkel a VEP elemek nem nyomnak a panelek széleinél, illetve ülés közben is minimálisan érezhetőek. Az elemek egy-egy ütődést követően visszaállnak eredeti állapotukba és rugalmasságuknak köszönhetően nem tudnak eltörni, ami a műanyag betétek egyik nagy hátránya szokott lenni.

A VEP betétek a farokcsontnál, a csípőnél és a comboknál

VEP betétek a farokcsontnál, a csípőnél és a comboknál

A VEP másik különleges tulajdonsága, hogy a testhő hatására felveszi a testünk alakját, így menet közben gyakorlatilag észrevehetetlen a protektor. Pár alkalommal fordult elő, hogy azt hittem a mobilomat a zsebemben hagytam, mielőtt leesett, hogy a betétet érzem csak. A panelek elhelyezése optimális, a medence csont és a farkcsont védelme a fő cél. Két felső elem védi a csípő-csontot, kettő a combcsont felső részét, illetve a medencét, míg egy hátsó elem a farkcsontot. Ha teli seggest esünk vele akkor a komolyabb sérülést biztosan, a kék zöld foltokat pedig nagy eséllyel ússzuk meg. Emellett egy teljes testes VEP bevonatot bármelyik extrém sportokban jártas kolléga megirigyelne azt hiszem.

Technológia: a VEP párnák felépítésüket tekintve légcellákból állnak. A cellák nyitottak, nyomás hatására levegő csak lassan képes távozni a kamrákból, ezáltal az anyag kiválóan csillapít. Hirtelen ütés során a levegő bentreked, és a levegővel teli kamrák is részt vesznek az ütés nyomán keletkező erő elnyelésében. Ennek köszönhetően a VEP a becsapódások erejét a hagyományos habszivacshoz képest 40%-al hatékonyabban nyeli el. 

Gumis derék

Gumis derék, hogy aktív csúszás mellett se csússzon le a protektor

A védő mosható, mivel a VEP panelek kivehetőek, ennek ellenére csúszás közben sem mozdulnak el. A varrások tartósak, a derék gumírozása is jól bírja a strapát, bár még mosásnak nem vetettem alá, de hosszú életet jövendölök neki. A védő könnyed anyaga jól szellőzik, bár egy aláöltözővel és a sígatya alatt ez talán nem a legfontosabb szempont, cserébe egy latyakosabb nap után gyorsan szárad és itt szellőzés fronton is tud már dolgozni;)

Akcióban a TSG VEP

Akcióban a TSG VEP

Összességében egy végletekig kényelmes és high-tech védő a VEP. Mindennek természetesen ára is megvan, de ha hosszú távra tervez a rider, akkor mindenképpen megéri a befektetést és azt a plusz 5-10 ezer forintot. A crash pantet és a TSG további snowboard protektorait megtaláljátok a SetUp Shop kínálatában. Hamarosan folytatjuk tesztjeink sorát a TSG Lotus fantázianevű csaj bukójával.

vegi

Évek óta mint aktív részese és szemlélője követem a deszkás, illetve egyéb freestyle sportokat a magyar miliőben, illetve all over da globe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×