Kovács Tomi BMX-es interjú

A 4. sashalmi pool jam-en készítettünk egy interjút Kovács Tomival, aki két lendületes menet között elmesélte milyen egy saját hátsó kerti félcsőben edzeni a barátokkal, valamint azt is, hogy miért indította el a GO4IT mozgalmat és azon belül is a Junior Commando csapatot. Katt a továbbra!

[caption id="attachment_27099" align="alignnone" width="620"]Kovács Tomi - GO4IT! Kovács Tomi – GO4IT![/caption]

Mikor, és miért kezdtél el BMX-ezni?
Közel kilenc éve tart a rendíthetetlen szerelem… Andrássy Peti barátomnak volt egy Mongoose bicója. Ez ihletett meg, hogy én is beszerezzek egyet. Egy egész nyarat végigkertészkedtem, hogy legyen pénzem. Eztán Peti barátom Édesanyja elintézte nekem az első bicómat – egy libafos zöld mongoose level 24-et. Egy-két év használat után pedig egy Dragonfly Moto büszke tulajdonosa lettem, itt kezdődött az IGAZI BMX-es pályafutásom…

fotó: Tegze Tamás - Barspin

fotó: Tegze Tamás – Barspin

Miért pont a BMX-et választottad? Esetleg érdekel még valamelyik sport?
Nem volt konkrét oka, nálam ez valamifajta ösztön volt. Mai napig emlékszem (és sosem feledem) azt az érzést, amikor először gurultam BMX-en. Leírhatatlan érzés volt, szóval meg sem próbálom leírni  🙂 A sport meghatározza az egész életemet. A BMX-ezés mellett számos sportot kipróbáltam már, amiket mai napig űzök, ha van egy kis időm rá. Ilyenek például az úszás, futás, falmászás, röplabda, squash és a többi…
Mennyi időt szánsz a BMX-re ?
Az egyetem mellett van némi szabadidőm, amit igyekszem beosztani. Lényegesen kevesebbet bicózom, mint régen, viszont, ennek köszönhetően jobban is értékelem ezt az időt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan két- maximum három alkalmam nyílik egy héten, hogy meghajtsam a drágámat, de ilyenkor Rock ’n’ Roll van !!!!

fotó: Tegze Tamás - Barspin

fotó: Tegze Tamás – Barspin

Ha jól tudom, van otthon egy félcsöved. Milyen trükköket gyúrtál be mostanában ott?
Jól tudod. Közel hatodik éve birtoklom ezt a csodát, aminek nagyon sokat köszönhetek. Azt gondolom, hogy életem egyik legjobb döntése (és elért célja) volt megépíteni ezt a pályát, ugyanis a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően itt fejlesztem a rutint és gyakorlom a trükkjeimet. Legutóbb visszagyúrtam a flair-t (néha elhagyja az agyamat ez a trükk…), valamint az „air barspint-t” amiket felettébb élvezek mostanság. Elkezdtem flair no hand-et és 900-at is gyakorolni, de ez utóbbiból 720-nál telibe fejeltem az ívet és elájultam, úgyhogy egy kis időre ezt most halasztom…
Melyik trükköket szereted a legjobban, és melyeket tervezed idén nyáron beadni?
Régen arra törekedtem, hogy minél több trükköt tudjak, manapság inkább afelé hajlom, hogy kevesebb, de egyedi és stílusosabb mozdulatom legyen. Fontos hogy ÉLVEZZEM a trükköt, ugyanis hiába néz ki jól, ha nem jó érzés beadni, akkor inkább nem erőltetem… Számomra a legjobb érzés a G-turn talajon (szépen elnyújtva), az opposite lábas „jól kiengedős” foot jam, a hátraszaltó, valamint a 180 kormánypörgetésből láncfeszítős hátrafelé manuál-ból visszaugrós kombók… És természetesen NAGYOKAT szállni!!!! Trükköket nem tervezek, a legjobbak mindig spontán jönnek…
Kivel szoktál a legtöbbet tekerni?
Legtöbbet a Junior Commando-s srácaimmal bicózóm, akiktől nagyon sok motivációt kapok. Rajtuk kívül még sokat bicózom a barátaimmal; Bubival, Petipóverrel, Koplányi Martinnal, Kozma „yo dude” Norbival, Stupek Fricivel a Hungarian Old School BMX Club nyuggereivel, a péceli-dirt fenegyerekekkel és még sok tesókával, akikkel éppen összefutunk egy-egy bringázás alkalmával.

Fotó: Róde Péter - "Bevettük" Csepelt a Junior Commandoval

fotó: Róde Péter – „Bevettük” Csepelt a Junior Commandoval

Milyen zenéket hallgatsz bringázás közben? Mondanál egy konkrét előadót?
Imádom a jó zenét! Bármilyen tevékenységet végzek, a zene ott kell, hogy legyen! Kiegészíti az életemet. Manapság a klasszikus ROCK és a METÁL motivál a legjobban amikor BMX-ezem. Eggyé válok a hangokkal, „flow” állapotba kerülök, és ilyenkor imádom a trükkjeimet minél magasabbra reptetni. Sokszor az is csodás érzés, amikor csak bedugod a zenét és végigtekersz a városon… Néhány kedvenc, amiket mostanában hallgatok: Airbourne, Metallica, Motörhead, Krokus stb.
A hazai vonalról az egyértelmű kedvenc az NKS. Új albumukat a TDI-t lehetetlen megunni, mindig lázba hoz! Továbbá az angol Senser band-et is szeretem, mert egyes számaira nagyon jól lehet relaxálni és lazulgatni…
Milyen stílusú csukákat szeretsz?
Bringázáshoz a magas szárút, utcai használathoz pedig az alacsony szárú cipőket részesítem előnyben. Tóparti strandos napokra van, hogy felcsapom a swarovski kristályos, flitteres tanga pacskert is…
Átlagosan meddig bírják a cipőid? Hogy mennek szét általában?
Mindenféle cipőt kipróbáltam már BMX-es létem során az Emerica-tól a DC-n keresztül a Vans cipőkig bezárólag. Egyikük sem bírta 2-3 hónapnál tovább az aktív bringázást, mindig szétmentek… Ugyanakkor volt szerencsém Németországban egy BMX-es színházban dolgozni néhány hónapot, ahol Nike cipőket kaptunk a show-ra. Azóta is a Nike (ezen belül is a 6.0) az örök szerelem, ugyanis van olyan cipőm, amit már több mint egy éve gyűrök és még egészen jól bírja. Legtöbbször úgy mennek tönkre a cipőim, hogy éjszakára kint hagyom őket szellőzni, másnapra pedig Scary kiskutyám szarrá rágja… Na ilyenkor nem vagyok boldog! Bringázásnál pedig a vázpörgetés hajlamos megcsócsálni az oldalát vagy a talpát.
Mi a terved a Junior Commando-s srácokkal a jövőben?
A Junior Commandot azért hoztuk létre, hogy a fiatal, lelkes srácok egy olyan csapathoz tartozhassanak, akik segítik egymást a BMX-ezésben és az életben is egyaránt. Élményeket, trükköket, jó tanácsokat osztanak meg egymással, miközben életre szóló barátságok alakulnak ki. Közel százan vannak már a J.C.-ban és azt tapasztalom, hogy ezek a srácok valóban barátkoznak egymással, és ennek a „közös kapcsolódási pontnak”, csapatnak köszönhetően szervezgetik az utazásokat és a közös bringázásokat, és amikor ezt látom mindig büszkeség tölt el, valamint egy olyan érzés, mintha nap, mint nap teljesülne az álmod. A jövőben szeretnék országos szinten olyan profi ridereket találni, akik a GO4IT eszmét képviselve szívesen foglalkoznak Junior Commandok edzésével (a helyi skateparkokban) hasonló szerepben, mint amilyenben én vagyok jelenleg. További infókat pedig az augusztusban megjelenő Offline Magazinban olvashattok a GO4IT-ról, ahol egy több oldalas cikkben, fincsi képekkel mutatkozunk be a nagyközönségnek.

GO4IT - Junior Commando

GO4IT – Junior Commando

Mi a GO4IT ?
A GO4IT egy BMX-es mozgalom és egy sportruházati márka. Legfőbb célunk, hogy a fiatal BMX-esek a sportág legprofibb és legelismertebb versenyzőitől tanulhassák meg mindazt, ami hozzásegíti őket, hogy ne csak a bringázásban, de az életben is megállják a helyüket. További infóért nézd meg a weboldalunkat!
Kik azok a csapatban, akik az utóbbi időben a legtöbbet fejlődtek?
Hihetetlen számomra, hogy mennyire gyorsan fejlődnek a srácaim. A félcső edzéseken megtanítottam nekik az alapdolgokat, amiket tudni kell, és amikre később lehet építeni a trükköket. Ezeket villámgyorsan elsajátították, és így közel egy év távlatában napi szinten tanulják a jobbnál jobb trükköket. Palánkai Marci 540-eket és gyönyörű nullkezeket csinál, testvére Máté is nagy bajnok az elengedős trükkökben, Harmati Alex a 360-ak és a kombók mestere, Thury Márk képes egy fűnyíróval vagy talicskával is félcsövezni. Magyar Balázst néha elüti az autó, de mindig felépül és lelkesen jön velünk mindenhova, Magyari Attila még rolleren nyomatja, de ha BMX kerül alá, akkor is pirít rendesen. Valamint ott vannak még a srácok Hajdú Dani, Váradi Gergely, Róde Ádám, Fenyvesi Roli, és a többiek, akik szintén átjönnek néha egy-egy jó edzésre. Ezen felül mindig figyelemmel követem a Junior Commando más tagjait is, mint például a nagykörősi kis barátaimat Fehér Norbit és Varga Józsit, akik még nagyon sokra fogják vinni, valamint további büszkeségeim még Kempf Patrik, Lévai Bence, Kiss Bence és nem utolsó sorban te is Jaki, mivel egy nagyon szuper kis videóval rukkoltál elő nemrégiben.
A csapat többi tagja nevében is köszönöm a dicséretet! Te szeretnél valakinek köszönetet mondani?
Igen! Köszönet jár a Szüleimnek, a barátaimnak, Váradi Gyurinak, aki szintén sokat dolgozik a GO4IT-ért, Petipóvernek, a csinos GO4IT-es csajoknak (Barbinak, Zsófinak és Orsinak), a Junior Commando-nak, Futó Ádámnak, Tegze Tominak, az AWARIDE-nak valamint az összes barátomnak és ismerősömnek, akik segítettek/segítenek az álmaim megvalósításában. És persze Scary kiskutyámnak !!!!
Köszi az interjút, HAVE FUN ’n’ GO4IT !!!!
]]>

jaki

A Nike deszkás vonala vonz a legjobban, mindig is ezeket gyilkoltam bicózás közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×