Ez a cikkünk már két évnél régebbi. Használd a keresőt itt jobbra vagy böngészd a tageket a cikk alján, hogy frissebb írásokat találj ebben a témában!

Sok, az átlagosnál nagyobb lábméretű olvasónk kérdezte tőlünk, hogy hol találhatnak cipőt maguknak a kedvenc deszkás és BMX-es cipőmárkáikból. Ezen felbuzdulva végigkérdeztük a magyarországi forgalmazókat és összeírtunk pár tippet, hogy mit tehetsz ha mondjuk 47-es vagy 48-as cipőt hordasz 🙂

Cipővásárlási tippek, ha a lábad nagyobb az átlagosnál (Bónusz kérdés: Hogy állhatnak kifelé ezek a lábnyomok? :)
Cipővásárlási tippek, ha a lábad nagyobb az átlagosnál (Bónusz kérdés: Hogy állhatnak kifelé ezek a lábnyomok? 🙂

Általában véve természetesen az itthoni üzletek és webshopok a közepes méreteket rendelik, mert ezt nagy valószínűséggel el is tudják majd adni a szezonban, a szélső méretekből csak pár darab érkezik, ezért érdemes már a szezonok elején (szeptember és március eleje) vadászatra indulni, mert akkor még nagy valószínűséggel tudsz is miből választani.

Az “átlagos” deszkás boltokban biztosan megtalálod a kedvenc márkáidat, de kisebb az esélye, hogy találsz a méretedben, a nagyobb méretekre specializálódott “XXXXL-es” boltokban viszont sokkal kisebb az esélye, hogy olyan deszkás, bicós cipőt találsz, ami tetszik… ezzel kapcsolatban egyébként várom a tapasztalatokat a Hozzászólásoknál, osszátok meg egymással a jó tippeket!

És most következzenek a tippek márkánként, üzletenként, ők válaszoltak a kérdéseinkre:

Nike 6.0

András, aki a Nike Magyarországnál a 6.0-val foglalkozik, elmondta, hogy fiúknál US 12 ( EU 46) és 13 (EU 47) méretek aránylag nagyobb választékban vannak, ritkábban US 14-es (EU 48,5) cipőt is találhatsz itthon. Csajoknál a US 12 (EU 44,5) a legnagyobb elérhető méret. A férfi US 12 és a női US 12 egyébként azért jelent eltérő EU méretet, mert ott külön mérettábla van a fiúknak és lányoknak. Az Air Mogan Mid cipőkből hoznak be jellemzően extra nagy méretet és a Go-Ker üzletekben nagyobb eséllyel találhatsz belőlük.

András azt is elmondta, hogy a Mammut 1-ben található Go-Ker üzletben arra is van lehetőség, hogy ha többen összeálltok és együtt rendeltek legalább öt nagyméretű Nike 6.0 cipőt a választékból (ehhez előleget kell letenni és elérhetőséget hagyni az üzletben), akkor azt behozzák nektek külföldről. További információt az üzletekben tudnak erről adni.

Nike 6.0 2010 őszi cipőszemlénket ide kattintva elolvashatod, ott úgyis jó sokat írtunk a Mogan Mid cipőkről 🙂

47, 48, 49-es Nike kéne?
46, 47, 48-as Nike kéne?

Vans, Etnies, Emerica, éS

Andi, a Vans és a Sole Technology márkák (Etnies, Emerica, éS) itthoni brand menedzsere azt az információt adta, hogy 46-osig majdnem minden modellt rendelik Vans-ből és SoleTech márkákból is, és ezek általában minden Speed és a The Lab üzletben is megtalálhatók. Most ősszel 47-es Vans TNT Mid Cup-ból, La Cripta Dos Mid-ből, Giniss-ből, Skinkből és Skink Mid-ből érkezett az üzletekbe. Nőiből 41-es a legnagyobb általuk rendelt méret, ez is 1-2 kivétellel minden modellből megvan.

Anditól azt is megtudtuk, hogy jövőre már nagyobb méreteket is fognak rendelni, 2011-re már 48-as, 49-es fiú cipő is kaphatók lesznek itthon.

Egyébként a srácoknak szóló őszi Vans válogatásunk is elkészült már, ezt itt találjátok.

Az átlagosnál nagyobb méretű Vansre van szükséged?
Az átlagosnál nagyobb méretű Vansre van szükséged?

Fallen, Ipath, Circa

A Criminal Skateshop képviseletében Gergő azt mondta, hogy náluk mindig találhatók nagyméretű férfi deszkás cipők egészen 49-es méretig. Mondjuk megnéznék egy 49-es cipőt 😀 Azt mondta, hogy a pár hét múlva induló webshopban mindig naprakész infókat fogtok találni, hogy melyik Fallen, Ipath, Circa modellből van még extra nagy méret.

Ha egy átlagos méretű Fallen nem elég nagy...
Ha egy átlagos méretű Fallen nem elég nagy...

DC

A DC cipők esetében Szilveszter, a márka brand managere elmondta, hogy náluk a fiúknak a 47-es, 48-as, sőt még 50-es méret is akad. A csaj cipőkben a 41-es a legnagyobb, de van jópár olyan fiú cipő, amit a lányok is jól el tudnak hordani. A Teréz körúti Garage Store-ban érdemes a nagyobb méreteket keresni – leginkább a szezon elején.

Converse

A Converse csapattól megtudtuk, hogy 46,5-es méretig tudsz itthon Converse cipőt venni, és a legnagyobb eséllyel a Legends üzletekben (Westend, Allee és a győri Árkád) találhatsz nagyobb méreteket.

XXL-es Converse cipőt hordasz?
XXL-es Converse cipőt hordasz?

Az internet

Ebben az esetben is adja magát az internet a vásárlásra, ha itthon nem találsz fogadra valót, akkor irány a világháló! Érdemes a kiválasztott cipőmárkát vagy éppen modellt és a US méretedet rákeresni, pl. “Etnies US13” vagy “Nike Mogan Mid US14”. Ha még nem vásároltál az interneten, akkor olvasd el ezzel foglalkozó cikksorozatunkat, az internetes vásárlásról általában, az eBayes vásárlásról, a netes fizetés különböző módjairól, az ideszállítási lehetőségekről és a vámról.

Nagyon örülnénk, ha a Hozzászólások itt is egy kis fórummá tudna alakulni, osszátok meg egymással a tippjeiteket, tapasztalataitokat, hogy szerintetek hol érdemes extra nagy méretű cipőt keresni, álljatok össze közös rendelésre 🙂