Internetes vásárlás tippek 3. – Biztonságos fizetés a neten

A hazai webes vásárlási tippeket és az eBay-t bemutató cikkeink után most az internetes fizetési módok a téma. Külföldi vásárlások esetén elfelejtheted az itthon bevett postai utánvétes megoldást, de remélem, mire az írás végére érsz már bátran bele mersz vágni egy másfajta fizetési módba is 🙂 Átutalás, bankkártyás fizetés, PayPal? Mindent megtudhatsz a tovább után.

Hogyan fizess netes vásárláskor? Most mindent megtudhatsz :)

Hogyan fizess netes vásárláskor? Most mindent megtudhatsz 🙂

A külföldi webshopokban és az eBay-en a legtöbb eladó felajánlja a PayPal fizetési lehetőséget, és tapasztalataim alapján, amikor csak lehet, érdemes ezt a lehetőséget használni. Külföldre emellett még működik a kártyás fizetés illetve a nemzetközi átutalás, de ezek mind körülményesebbek, mint a PayPal, ahol csak egyszer, a regisztráció környékén kell bindzsizni és utána minden egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb lesz 🙂 De először lássuk az alternatívákat:

Utánvétes rendelés

Az utánvételes rendelés jellemzően belföldi lehetőség, én magam még nem hallottam olyan külföldi rendelési lehetőségről, webshopról ahol az eladó ezt felajánlaná (ha tudsz ilyenről, irány a hozzászólások 🙂  

Nemzetközi átutalás

Ez sem túl gyakori lehetőség, bár a német eBay-en meglepően gyakran találkoztam vele. Előnye, hogy nem kell hozzá bankkártya, csak egy bankszámla, hátránya, hogy a bankoknak meglehetősen vastagon fog a ceruzájuk, ha külföldre utalsz (fix díj + százalék, pár ezer forinttól simán megszabadíthatnak még egy pár cipő esetén is). További hátrány lehet, hogy az eladó jóindulatán múlik, hogy visszaadja-e a pénzedet, ha valami reklamáció van.

Bankkártyás vásárlás

A bankkártyás fizetés gyors, biztonságos és az esetek túlnyomó többségében (ellenpéldáról még nem hallottam) a vásárló számára még nemzetközi fizetések esetén is ingyenes. Fontos, hogy olyan bankkártyád legyen, ami alkalmas internetes fizetésre, erről elsősorban a számlavezető bankod adhat felvilágosítást, vagy ezen az oldalon is tájékozódhatsz. Fontos megjegyezni, hogy speciálisan a fiatalok számára kibocsátott kártyákkal általában nem lehet fizetni a neten. A kártyás fizetés kockázata lehet, hogy kiadod a bankkártyád számát a kereskedőnek, ezért nagyon fontos, hogy csak megbízható kereskedőnél vásárolj! Sok banknál lehet már olyan virtuális bankkártyát kiváltani, melyhez egy elkülönített számla tartozik és fizetés előtt oda tehetsz át pénzt, így biztosan nem tudnak többet levenni a számládról, mint az előzetesen oda átcsoportosított összeg. Még egy fontos tudnivaló: Amikor a bankkártyáddal fizetsz, a bankod nem utalja át azonnal a pénzt, hanem zárolják a számládon (általában pár hetes időtartamra). Ha úgy érzed visszaélés történt (többet vontak le, más panaszod van) lépj kapcsolatba a bankoddal, és ha elég nyomós érveid vannak, akkor letilthatod, hogy a kereskedő leemelje a pénzt.

PayPal

A PayPal egy nemzetközi pénzügyi szolgáltató. Fő előnye, hogy vásárláskor nem kell kiadnod a bankkártya számod a kereskedőknek, jelentősen csökkentve ezzel a visszaélés esélyét. A PayPal regisztráció és használat a vásárlók/pénzküldők számára teljesen ingyenes, az eladók és a pénzt kapóktól vonnak le díjat. A PayPal regisztrációddal létrejön a PayPal számlád, melyhez társíthatod bankkártyádat (fontos, hogy ennek alkalmasnak kell lennie internetes fizetésre), így amikor vásárolsz valamit, az kártyás fizetésnek minősül, és így ingyenes marad a tranzakció. Aránylag új lehetőség, hogy már bankkártya sem kell a PayPal használatához, feltöltheted (top up) a PayPal számládat pénzzel, ha egy megadott magyarországi bankszámlára befizetsz vagy arra utalsz pénzt.

A PayPal regisztriáció így zajlik: A www.paypal.com oldalon ugyanúgy regisztrálhatsz mint bármilyen más weboldalra, töltsd ki az adatokat és hozd létre PayPal számládat. Mivel itt pénzről van szó, nem elégednek meg annyi ellenőrzéssel, hogy valós-e az e-mail címed. Egy fizetőeszközt (bankkártya vagy bankszámla) hozzá kell rendelni a PayPal számládhoz, ezt a My Account/Profile menüből lehet megtenni. Add meg a számla vagy kártyaadatokat: ezt követően egy kevés pénzzel (1 dollár vagy 1 euró, ilyesmi) megterhelik a bankkártyádat. A terheléshez tartozó megjegyzésben (ezt internetbankon vagy számlakivonaton nézheted meg) találni fogsz egy kódot. Ezt a kódot kell megadni a PayPal oldalon és ezzel válik teljessé a fizetőeszköz regisztrációja (és visszakapod az aprópénzed). Szükséges lehet a megadott lakcím visszaigazolása is (nekem pl. egy nevemre és címemre szóló telefonszámlát kellett elfaxolni egy megadott fax-számra, de bármi jó lehet, ami hivatalos jellegű és tartalmazza a nevedet és a címedet is). Ezeket a lehetőségeket (illetve inkább követelményeket) mindig az orrod alá dörgöli a PayPal a belépő oldaladon, tehát nem fogják elkerülni a figyelmed. Ha lezárult a Nagy Ellenőrzés, akkor onnantól nagyon egyszerű  a dolgod.

Fizetés PayPal-lel: Ha az eBay-en (vagy egyéb PayPal lehetőséget felkínáló oldalon) vásároltál, akkor a fizetés opcióra kattintva továbbdobnak a PayPal oldalra, itt megadod PayPal felhasználói e-mailedet és PayPal jelszavadat, pár megerősítő kérdés, automatikusan megterhelik a kártyád és már kész is a fizetés.

 

FIGYELEM! A virtuális világban is nagyon is valóságosan lehúzhatnak!

E-mailben küldött kérdésekre SOHA ne adj ki felhasználónevet, jelszót, kártyaadatokat, semmit sem! Ilyet sem a bankod, sem az eBay, sem a PayPal, SENKI sem kérhet tőled, 99% hogy internetes csaláskísérlet (ún. phising) áldozata vagy! A helyes megoldás a SPAM vagy a DELETE gomb. Ha nagyon-nagyon valódinak tűnik az üzenet, akkor se kattints linkekre és semmi másra az ilyen e-mailekben, mert egy a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalon landolsz és az áloldalra belépéssel kiadod a csalóknak a belépési adataid! Ha a törlés helyett mégis adsz egy esélyt a levélnek, akkor mindig te pötyögd be a webcímet a böngésződbe, és ha belépés után látod, hogy a rendszer saját belső üzenetküldő rendszerében is kaptál értesítést arról, amit az e-mailben írtak, akkor elfogadhatod valódinak.

 

Ha internetes vásárláson gondolkozol, olvasd el a cikksorozat másik három darabját is:
Hazai internetes vásárlás (hol vásárolj, megfelelő méret kiválasztása, áru visszaküldési lehetőségek)
Vásárlás az eBayen (regisztráció, keresés, licit tippek, mire kell figyelni)
Cuccok ideszállítása külföldről, vámfizetés (mikor, mennyit, hogyan)

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Castiel szerint:

    Köszönöm a segítséged:)

  • Castiel szerint:

    Hüü ezt nem is gondolatom volna köszi ezt a kis „tisztázást” 🙂
    Akkor a profilnál a 2. Hozzáadása vagy szerkesztése Bankszámla oda ne írjak semmit?
    Hagyjam meg így hogy csak azt töltöttem ki hogy: Hozzáadása vagy szerkesztése Creditcard.

    Mert gondolom a paypal már felismerte a számlámat ha már levonta rögtön a 400 ft-ot.
    A netes számlám úgy képzeld el hogy az a full alap nem kell érte fizetni nem kaptam külön kártyát hozzá csak be mentem és mondtam hogy kéne az otp junior számlámhoz egy netes számla amivel tudok utalni és ennyi.
    Én az otp junior bankáratyám számát adtam meg a Hozzáadása vagy szerkesztése Creditcard-részhez(hogy mikor jár le a 16 jegyű számlaszámot ami rajta van a kártyán és a hátoldalán azt a 3 jegyü kódót).

    Akkor most már vásárolhatok szerinted?
    Automatikusan levonja a számlámról ha hozzá kötöttem elvileg a kártyámat a paypalhoz?
    És akkor ne írjak ide semmit be hogy: Hozzáadása vagy szerkesztése Bankszámla.

    Bocsi a sok kérdésért:D

    • gerGő szerint:

      Castiel, jó, akkor további tisztázás.

      A netszámlás dolgodat félreértettem, ezek szerint te arra gondoltál, hogy van netbankod, OK, annak semmi köze ehhez, felejtsd el a „virtuális bankkártyás” részt 🙂

      A lényeg: A kártyád jó a PayPal használathoz (hiszen már meg is terhelték a tesztösszeggel). A bankszámlás kitöltendőt felejtsd el, csak a „credit carddal” foglalkozz, fejezd be a bankkártyás regisztrációt a terheléshez tartozó megjegyzésben található azonosítóval.

      Üdv,
      Gergő

  • Castiel szerint:

    Hellosztok
    Lenne egy kis problémám kérlek segítsetek a paypal-al.
    Nos nekem van egy otp junior számlám azt szeretném össze kötni a paypal al hogy ha vásárlok ne keljen fel töltenem pénzt hanem automatikusan onnan vonja le.
    Node meg is csináltam csak azzal a funkcióval hogy Credit Card de az hitelkártyát jelent mint megtudtam és akkor most mi van ?
    Van egy ilyen nettszámlám az otp hez hogy online is tudjak intézkedni de sima junior kártyám van nem ilyen dombtornyomot de be írtam a credit card hoz és elfogadta le vonta 400 ft kaptam a kódot és tag lettem.

    Ami megzavart hogy van egy olyan funkció a profilnál hogy : Hozzáadása vagy szerkesztése Bankszámla én meg a Hozzáadása vagy szerkesztése Creditcard ra mentem ( a 3,-ra mentem de a 2. miatt össze zavarodtam)

    és ez alatt van a credit card én azt csináltam meg de lehet hogy ezt a bakszámlássat kellet volna?

    mondom az lenne a tervem úgy fizessek hogy a paypal le vona az otp számlámról de jól csináltam???

    Mert nem akarom hogy valamit elrontsak a hitelkártya miatt vagy nem tudom remélem értitek:D

    Kérlek ha tudtok segítsetek:)

    Előre is köszönöm:)

    • gerGő szerint:

      Szia Castiel,

      pár tisztázás: Az angolban nincs olyan kifejezés, hogy „bankkártya” ők általában a „credit card – hitelkártya” kifejezést használják, ami odaát jóval elterjedtebb, mint a betéti kártya (debit card – ez azt jelenti, hogy a kártyádhoz nincs hitelkeret, csak annyit költhetsz, amennyi a számládon van). Nálunk ugye, ez utóbbi kártyatípus a sokkal elterjedtebb. Ez a PayPal regisztrációt semmilyen szempontból nem befolyásolja, folytasd a regisztrációt a következő lépésekkel.
      Egy kis kitérő (ezt viszont az OTP ügyfélszolgálatával tudod tisztázni): Ha van ilyen elkülönített „netszámlád” netes vásárlásra, akkor az valószínűleg egy virtuális bankkártya, aminek ugyanúgy vannak megadható adatai, mint egy „fizikai” bankkártyának, csak nem gyártják le ténylegesen. Nekem ilyen van az OTP-nél. Ha neked is, akkor ezzel ugyanúgy regelhetsz, mint a másik, „fizikai” kártyáddal, és akkor még annak az előnyét is élvezheted, hogy csak annyi pénz kerülhet le a „netes” számládról, amennyit ráteszel, a többi pénzhez nem férnek hozzá. Remélem tudtam segíteni!

  • Danci szerint:

    Hello, azt szeretném kérdezni, h a factory 413-ba lehet iylen paypal módszerrel fizetni? és ha igen akkor hogy van pontosan? 🙂
    előre is köszi ha tud valaki segíteni 😀

    • gerGő szerint:

      Azt észreveszed, ha valahol lehet fizetni PayPal-lel, mert ki van téve a PP logo, mint a Visa vagy MasterCard logo. A PayPal mindenütt ugyanúgy működik: a webshopban a PayPal fizetési mód választása után átirányítanak a PayPal oldalára, ott bejelentkezel (nyilván korábban regisztrálni kell) és pár kattintással jóváhagyod a fizetést – ezután megterhelik a korábban regisztrált bankkártyádat vagy levonják a korábban a PP számládra utalt pénzből és már kész is.

  • xDboy szerint:

    én rendeltem és nem is 1-et de nem az a lényeg hanem az hogy király és Q..VA KÉNYELMES…………………

  • timm. szerint:

    Szia! megint én vagyok…. az előző probléma már megoldódott (:
    Most azt szeretném megkérdezni, hogy nem-e tudod, hogy a paypal 4jegyű aktiváló kódot hol kell megkapnom. Sem az e-mail címemem nem találom, sem pedig a paypal-en. Kaptam tőlük levelet, hogy megterhelik majd a kártyámat, illetve a kódot majd be kell írnom. Azt tudom, hova kell, csak sehol sem találom a kódot :S
    Bocsi, hogy ennyiszer zavarlak…

    • gerGő szerint:

      Ezt a kódot a terheléshez tartozó megjegyzés rovatban találod meg a számlakivonaton.
      Ha van internetbankod, akkor kérd le a számlatörténetet és válaszd ki a terhelések listázását.
      Minden terheléshez van egy „Megjegyzés” rovat, abban lesz benne.
      Ha nincs internet bankod, akkor a következő havi nyomtatott számlakivonatban is megtalálod, de ha bemész a bankfiókba és elmondod ezt, akkor az ügyintéző is biztosan tud segíteni neked.

  • timm. szerint:

    Köszi szépen (:
    Lenne még egy utolsó kérdésem. Beregisztráltam a paypal oldalára, és a kártyaszámomat szeretném felrakni, de nem engedi. Leellenőriztem mindent, hogy ól írtam le és igen, de kiírja, hogy nem jó… azt nem, hogy mit… Nem tudnátok ebben is segíteni nekem?

    • gerGő szerint:

      Hát ellenőrizd, hogy a kártyatípusod közte van-e az elfogadottaknak, illetve egyáltalán alkalmas-e netes fizetésre. Ha igen és igen, akkor írj egy e-mailt a PayPal ügyfélszolgálatnak, mert ezen mi „kívülről” már nem tudunk segíteni…

  • timm. szerint:

    Köszönöm a választ (: Így már világos. Szóval, amikor rendelek például az e-bayról, akkor nekem semmit sem kell tennem, mert automatikusan leemelik a szállítási költséggel együtt az összeget a számlámról? Bocsánat, hogy ilyen hülye kérdéseket rakok fel csak szeretném, de csak így értem meg.

    • gerGő szerint:

      Aha, pontosan így van. Ha majd oda kerülsz, hogy fizetés és mondjuk egynél több dolgot regeltél a PayPal számládhoz (pl. egy bankkártyát ÉS egy bankszámlát, vagy mondjuk két bankkártyát) még választhatsz is, hogy melyiket terheljék. Majd számolj be, hogy sikerült 😉

  • timm. szerint:

    Okés, hogy a Paypal-es számlámról történik a fizetés, de oda hogyan kell felrakni a pénzem. Elmegyek teszem azt az OTP-be és ott készpénzt küldetek erre a számlára vagy hogy? És forintot kell rá küldeni, vagy dollárt?

    • vegi szerint:

      Szia Timm!

      Amikor PayPal számlát készítessz meg kell adnod hozzá a bankkártya számodat, amit hitelesít a rendszer. A PayPal számládon nem kell pénzt tartanod, a fő funkciója az, hogy nyomon tudd követni a pénzed útját és a PayPal rendszeren keresztül ellenőrizheted azt. Ha esetleg nem kapod meg az árut, amit a rendszeren keresztül fizettél ki, feljelentést tehetsz a PayPal-nál és visszakapod a pénzed. A rendszer lényege, hogy biztonságosabbá válik a fizetés. Technikailag amikor fizetsz, az a PayPal oldalon keresztül történik majd itt utalod át az összeget az eladónak. A PayPal ezt leemeli a számládról és továbbítja az eladónak. A lényeg, hogy nem kell átutalgatnod a PayPal számlára és a forint számládat tudod használni. A dollár , euró, font összeget átváltja forintra az aktuális árfolyamon és azt az összeget emeli le a számládról.

×