Internetes vásárlás tippek 2. – Az eBay

Biztos mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki rá van kattanva a külföldi netes vásárlásra, és lelkesen szokta újságolni, hogy éppen milyen kincsre tett szert az eBay-en, és méghozzá milyen jó áron. Folytatjuk az internetes vásárlásról szóló sorozatunkat, körüljárjuk, hogy működik az eBay, hogyan lehet és kinek érdemes itt vásárolni. Katt a továbbra!

Vásárlás az eBay-en: tippek és tanácsok

Vásárlás az eBay-en: tippek és tanácsok

 

Ha rászántad magad, hogy belevágj egy külföldi internetes vásárlásba, az eBay hamar képbe kerül. Az eBay egy az egész világra kiterjedő, hatalmas eladói és vásárlói közösség. A lényeg, hogy olyan megbízható környezetet teremtsenek a felek számára, hogy bizalommal kereskedhessenek egymással, annak ellenére, hogy semmit sem tudnak a másikról és sokszor több ezer kilométer választja el őket. Az eBaynek több „nemzeti változata van”, a legnagyobb piactér az eBay.com, ami leginkább az amerikaiak és kanadaiak játszótere, de ez egyben a „globális” piac is. Ami még nekünk érdekes lehet, az a brit és a német eBay.

 

eBay regisztráció

Az eBay.com főoldalán a Register gombra kattintva egy egyszerű regisztrációs adatlapot kell kitöltened a szokásos kérdésekkel. Csak 18 éven felüliek regisztrálhatnak. Ne adj meg kamu e-mailcímet vagy telefonszámot (+36-tal vagy 0036-tal kezdd, utána jöhet a körzetszám és az összes többi), a te érdeked, hogy itt a lehető legpontosabban add meg az adataidat! Válassz felhasználónevet és jelszót. A regisztrációt e-mailben érvényesítheted: a megadott e-mail címre kapsz egy „confirmation code”-ot. Kattints a linkre a következő sorban és írd be a megfelelő mezőbe. Valamennyi nemzeti eBay-piactérre is beléphetsz ezzel a regisztrációddal.

PayPal fizetés

Ha végeztél az eBay regisztrációval, akkor a vásárláshoz azonnal szükséged lesz egy PayPal számla nyitására is. A PayPal egy egyszerűen kezelhető nemzetközi pénzügyi szolgáltatás, a lényege, hogy rajtuk keresztül bonyolódik a fizetés, így a vásárlónak nem kell kiadnia a bankkártyaszámát a kereskedőknek, sőt a Buyer Protection Program (Vásárlóvédelmi Program) keretében még a visszaélések ellen is védelmet élvez. A PayPal számla nyitása, fenntartása és használata a vásárlók számára ingyenes, a jutalékot és díjakat mindig az eladóktól vonják. A biztonságos internetes fizetési módokról (azon belül kiemelten a PayPal-ről) cikksorozatunk következő darabjában olvashatsz.

Böngészés és vásárlás

Böngészni roppant könnyű, rögtön a fejlécben kereshetsz, vagy böngészhetsz kategóriák szerint. A cipőknél maradva, ha nem egy konkrét modellt keresel, hanem csak böngésznél, akkor a Clothing, Shoes & Accessories > Men’s Shoes vagy Women’s Shoes kategóriába kattints. Itt utána a bal oldali oszlopban szűkítheted tovább a méretre (US size), márkára (brand), típusra (style:  általában az „athletic” és az „athletic inspried” érdekes), még színre és árkategóriára is szűrhetsz. Cipőben nem túl jellemző, de használtat (used) is lehet venni, persze sokkal több az új (sokszor NIB-nek, azaz „new in box”-nak nevezik).

A My eBay gomb menüben követheted még a licitált, megvásárolt, és itt jelenik meg, ha valami esemény van (visszajelzést kell hagynod, leveled érkezett, stb.) és kedvencek funciót is betölti. Ha egy termék megtetszik, kattints a „Watch this item” gombra, ez bekerül a My eBay Watching listádba.

Az eBay-en könnyen megtalálod, amit keresel!

Az eBay-en könnyen megtalálod, amit keresel!

 

Az eBayen vannak magánszemélyek és kereskedők (eBay stores). A magánszemélyek által meghirdetett aukciókon általában jobb árat csíphetsz el, de a kereskedők valószínűleg nagyobb tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi szállításban. De akárkiről is van szó, vásárolni ugyanúgy lehet:

Aukció vagy fix ár?

Ha megtetszik egy cipő, kattints rá a termékoldalhoz. Nagyon fontos körülmény, hogy az eladó aukcióként vagy fix áras termékként hirdette meg az árut. Mielőtt licitálnál/vásárolnál, minden fontos információt szerezz be a termékről (szállítás, állapot, méret, bármi), ha nincs ott az infó, kérdezd meg az eladót!

Aukció esetén láthatod az aktuális árat, hányan licitáltak már az árura (Bid history: 0 és a sok között), és hogy mikor jár le az aukció. Ha beszállnál, akkor a „Place a bid” gombbal leadhatod ajánlatodat. Lehetőség van rá, hogy leadd a maximum árat (Your maximum bid), amit az árura szánsz (ezt csak te láthatod) és ha valaki más tesz egy ajánlatot, akkor az eBay rendszer azonnal és automatikusan egy egységgel (10 cent, 1 dollár, ez az eladó beállításaitól függ) felüllicitálja azt a nevedben, eddig a beállított maximum árig. Ne tévesszen meg a látszólagos nyugalom a licitálásban, ha még pár nap vagy óra van a licit lejártáig. Jellemző, hogy az utolsó percekben, másodpercekben aktivizálódnak az addig csendben lapuló „ellenfelek”, hogy az utolsó pillanatban lecsapjanak az árura. Ezért is jó, ha beállítod az automatikus licitet, mert a rendszer a másodperc törtrésze alatt reagál – míg ha manuálisan licitálsz, akkor pötyögnöd és kattintgatnod kell. Sokszor tényleg csak 1-2 másodpercen múlik, hogy kié lesz az áru! Az aukciókról még több infó itt (angol).

Fix ár esetén a „Buy it now” feliratot látod a termék mellett. Van olyan, hogy ez a licit lehetőség mellett van megadva, van, hogy csak ez a fix áras lehetőség aktív, lényeg: ha ezt az árat kicsengeted, akkor a licit azonnal lezárul és Tied a termék. Még több info angolul itt.

Van ennek még egy módozat, amit ritkábban látni, ez a „Buy it now or Best offer”. Itt lehetőséged van egy a fix árnál alacsonyabbal bepróbálkozni, ezt az eladó vagy elfogadja, elutasítja, esetleg alkudozni kezd (counter-offer). További részletek angolul itt.

Egy eBay aukció: Itt licitálhatsz, de azonnal meg is veheted magasabb áron.

Egy eBay aukció: Itt licitálhatsz, de azonnal meg is veheted magasabb áron.

Mi az amire figyelni kell?

Mielőtt leadnád az ajánlatodat, alaposan nézd meg a termék leírását (Description fül), illetve a szállítási feltételeket (Shipping and Payment fül). Itt kikalkulálhatod, hogy mennyi lesz a szállítási költség Magyarországra (válaszd ki Hungary-t a legördülő menüből). Ha az eladó nem „International Seller”, azaz „nemzetközi eladó” akkor itt csak USA/Canada lesz, ekkor sajnos te nem rúgsz labdába… Érdemes még rápillantani az eladóval való elégedettségre, ezt a jobb felső sarokban található dobozban név melletti számok, csillagok és százalékok jelzik. Ha 99%-nál rosszabb az arány, akkor érdemes megnézni, hogy ki adott negatív vagy semleges véleményt az eladónak (az eBay-en már a semleges (Neutral) vélemény is egyfajta negatív minősítést jelent). Ha nem tiszta valami, akkor a Contact Seller linkkel tehetsz fel kérdést az eladónak.

Mi történik, ha megnyerted a terméket?

A leadott licitek köteleznek téged és a megnyert terméket ki kell fizetned, ha nem akarod, hogy rövid úton eltávolítsanak az eBay-es közösségből. Már egyetlen negatív minősítés is elég lehet ahhoz, hogy ne álljanak veled szóba az eladók. Érdemes azonnal kifizetni a terméket, az „etikett” és szabályok szerint három napon belül kell. A fizetésről és a szállításról külön írások fognak készülni az elkövetkező hetekben.

Értékelések

Az eBay-nek nagyon fontos része, hogy az eladó és a vevő értékelik egymást. Miután kézhez kaptad az árut, adnod kell egy általános véleményt az ügyletről (Leave Feedback). Erről sose feledkezz meg, mert ez biztosítja, hogy az eBayezők tudják egymásról, hogy mennyire jó partnerek. Van pozitív, semleges (neutral) és negatív. Az utóbbi kettőt csak nagyon indokolt esetben add! Már a semleges is azt jelenti, hogy valamivel nem voltál megelégedve. Hagyhatsz még rövid szöveges értékelést és további négy területet (Mennyire volt a termék a leírásnak megfelelő, kommunikáció az eladóval, szállítás gyorsasága, szállítási díjak) csillagokkal értékelhetsz. Erről angolul többet olvashatsz itt.

eBay értékelések: Ha ilyenet látsz, bizalommal vásárolhatsz!

eBay értékelések: Ha ilyeneket látsz, bizalommal vásárolhatsz!

 

Reklamációk

Természetesen az eBay-es vásárlás során is történhetnek problémák. A visszaküldésre vonatkozó feltételeket megtalálod minden áru leírásánál, de a magas költségek miatt ez általában nem éri meg. Az eBay arra bátorítja a felhasználókat, hogy elsősorban egymás között rendezzék a problémát, de ha valamit nem tudtok egymás között megbeszélni, akkor a Resolution Center-hez (Problémamegoldó Központ) lehet fordulni. Fontos tudni, hogy ez viszont nem hatóság, bíróság: az eszközök korlátozottak és a felek jóhiszeműségén alapul a dolog – ezért kell megnézni az elején, hogy kitől vásárolsz.

 

Ha érdekel a téma, nézd meg az internetes vásárlásról szóló sorozatunk többi cikkét is!
Hazai internetes vásárlás (hol vásárolj, megfelelő méret kiválasztása, áru visszaküldési lehetőségek)
Biztonságos internetes fizetés (átutalás, kártyás fizetés és PayPal)
Cuccok ideszállítása külföldről, vámfizetés (mikor, mennyit, hogyan)

Írd le te is véleményed, tapasztalataidat a hozzászólásokban!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Tarkoi Andrea szerint:

    Sziasztok! Ha egy eladótól több fele termeket vásárolok, akkor a posta költség kulon-kulon szamitando? Hogy lehet elérni, hogy 1 csomagba küldje 1 költség alatt.

  • molnár balázs szerint:

    2005-óta vásárolok az ebay-ről. Életem legjobb cuccait szereztem be az usa-ból, és persze az angol és német ebay-ről is. A szállítással kapcsolatban szerettem volna mondani, hogy ha nincs a legördülő menübe magyarország akkor 10-ből kilencnek lehet írni és általában 9-ből 5 ha kéred akkor elküldi neked a terméket.

    Cheers

  • Dorka szerint:

    egy-két észrevétel: az eladó nem azonos a Store-ral, eladóként feltehetsz egy-két tárgyat is, nem kell feltétlenül „üzletet” is nyitnod. Ez ugyanis plusz költséggel jár, ha nagyon csilli-villi kinézetűt akarunk (pl saját logót be lehessen tenni a fejlécbe stb.). A legalapvetőbb store azt hiszem ingyenes, ez csak egy egyszerű kereső-funkciót ad, semmi többet.

    másrészt a licitlépcsők nem az eladó beállításaitól függnek, hanem a tárgy értékétől. ez pénznemenként változik itt a dollárra vonaktozó licitlépcsőket találjátok meg: http://pages.ebay.com/help/buy/bid-increments.html
    akár maximum licitet, akár sima licitet írsz be, mindenképp annyit kell csak fizetned az áruért ami a második legmagasabb licit+egy licitlépcső. (tehát a te előtted licitáló ember által kínált összeg plusz a licitlépcsőnyi összeg {lásd link}) huhh remélem érthető.. ^_^

    még egy hasznos info, a resolution center-hez az esetek többségében az eladástól számított 45 napon belül jelezni kell ha valami probléma van, utána már nem állnak szóba veled. (pl ha nem érkezett meg az áru már 2 hete, de te elutaltad a pénzt, és az eladó sem válaszol az üzeneteidre, akkor írhatsz nekik és indokolt esetben az eBay megtéríti az árat, így nem bukod a pénzed 🙂 ez az időlimit országonként változó lehet, mindenképp nézzetek utána és ha 3 hét alatt nem jön meg valami, akkor azt mindenképp jelezzétek!

×