Cipőfűzés kezdőnek és haladóknak

Részemről eddig megelégedtem a nem túl fantáziadús egyenes vagy keresztbe cipőfűzéssel és legfeljebb akkor váltottam “stílust” ha kimosás után újra kellett fűzni a cipőmet. Most viszont, hogy láttam a világ legrészletesebb és legteljesebb cipőbefűzéssel foglalkozó oldalát, már semmi sem lehet olyan mint régen ;) A tovább után finomhangolhatod cipőfűzési stílusod és elmondhatod a véleményed a sneakerbox.hu első szavazásaiban is.

 

Sokkoló: egy 6 lyukpárral rendelkező cipőt több mint ezerkilencszáz-milliárd módon lehet megkötni. Mivel még most is gyomoridegem lesz tőle, ha a négy alapműveletnél bonyolultabb matematikára kell gondolnom, nem számoltam utána, inkább elhiszem. Itt jön a néhány leggyakoribb cipőfűzési módszer, illetve amik megtetszettek. A színmagyarázat: a fűzés a szürke színnél kezdődik, a bal oldalra kerülő fűzőrész kék, a jobb oldalra kerülő pedig sárga színnel van jelölve. Az oldalon sajnos sok helyen csak ezzel az egyszerű Pumával és hurkafűzővel voltak mintaképek, szóval egy szebb cipővel és jobb fűzővel azért jobban néznek ki :)

 

 

Hagyományos egyenes fűzés Az oldal ezt “cipőbolti befűzésnek – shoe shop/factory lacing” nevezi, mert az egyik leggyorsabb és legkönnyebb cipőfűzési módszer, és szép rendezett kinézetet ad minden típusú fűzővel. A kis hátránya, hogy az elején meg kell saccolni, hogy mennyi fűző fog a végén maradni, hogy egyenlő hosszúságú legyen a bal és a jobb fűzőszár. Ami érdekesség hogy van olyan formája, mikor keresztbe fűzik a hosszú szálat.

 

Egyenes fűzés átkötések nélkül Ez is egyenes fűzés, de itt nincsenek látható átkötések és még letisztultabb képet ad. Ezt a módszert csak a páros számú lyukpárral rendelkező cipőknél lehet szépen megcsinálni, és javasolt egy kicsit vastagabb fűző használata, hogy ki is nézzen valahogy.

 

A következő két fűzés a fotós (shoe display) és a cikk-cakk (criss-cross) egymás fordított verziói. Az elsőben el lehet rejteni a fűzőket a végén (ezért szeretik a fotósok és a boltokban is sokszor így teszik ki a cipőket), a másikban pedig megköthető a masni a végére. Nekem a “fotós” jobban bejön, főleg mert ott az első két lyukban fent fut a fűző, a cikk-cakkban alul és ez szerintem kevésbé tetszetős. A cikk-cakkot meghúzni, a “fotósat” pedig meglazítani könnyebb :)

A sakktábla (checkboard) fűzés már kétszínű fűzések közé tartozik, méghozzá nem is a könnyűek közé. Ezt a nagyobb nyelvű, nagyobb felületű cipőknél lehet megcsinálni, mert hosszában is át kell fűzni a keresztszálak között. Két különböző, lapos típusú fűző kell hozzá, a képen narancssárgával jelölt fűzőt fűzd be a fentebb már leírt átkötés nélküli egyenes módon. Ezt követően a másik színűvel (itt lilával jelölt) a cipő alján kezdve fűzd át a keresztszálak között, amíg el nem éred a tetejét és fordulj vissza az alja felé és ismételd, amíg el nem fogy a fűző vagy a cipő szélessége. A maradékot gyűrd be, hogy ne látszódjon.

 

Egy másik kétszínű fűzési mód a neve duplafűzés. Kezdd két lapos és rövid fűzővel (nem fele akkora, mint az eredeti, de rövidebb). A képen lilával jelzett fűzőt fűzd át alul az első két lyukon, majd a következő lyukpárat kihagyva fűzd X alakban. Folytasd addig, amíg el nem éred a legfelső, vagy az az alatti lyukpárat. Ezt követően a másik fűzővel csináld meg ugyanezt, a legalsó, üresen hagyott lyukpárral kezdve, felfelé egészen a tetejéig. A legvégén két lehetőséged van: Vagy két masnit kötsz rá, vagy összefogod a négy fűzővéget és úgy kötsz rá masnit.

 

A fűzési leírások és a képek Ian Fieggen engedélyével kerültek felhasználásra. Számtalan más fűzési mód, cipőfűző hossz kalkulátor és egyéb elképesztően teljes körű információ a www.shoe-lacing.com oldalon, illetve sorozatunk következő részében, a Puma Lacelet cikkben!

[starreview tpl=43]

69 hozzászólás

 1. Magyar Péter

  Habár az egyenes fűzés átkötés nélkül sokkal jobban néz ki, mint az egyenes fűzés átkötéssel, én mégis az átkötéses verziót javasolom, mivel úgy sokkal erősebben meg lehet húzni a fűzőt.

 2. Anita

  Nekem az egyenes fűzés átkötések nélkül tetszik a legjobban aki acélbetétes-hez nézi én azt ajánlom.

 3. Bálint

  Valaki legyen szives mondja meg hogy a sakttáblás képen milyen márkájú cipő van és esetleg hogy lehet-e kapni magyarországon:D A márkát mindeknépp mondjátok meg légyszives!
  Köszi!

 4. alex

  léci irjatok haa felnéztwek előreis kősz am linix cipőre kénea saktábla

 5. Roland

  nem tudom hogy kell meg csinálni a sakktáblát :( hogy kell elkezdeni?

 6. gergő

  Benji, hát bakancsok nem szoktak nálunk témaként szerepelni, zsír, hogy neked is tudunk mutatni valami érdekeset :)

 7. benji

  Egyenes fűzés átkötések nélkül csináltam meg 15-soros bakancsban fehér fűzővel naon jól néz ki köszönöm a tippet

 8. barka pali

  a sakktábla nagyon ott van :D de az egyenes se rossz xDD

 9. Kerekes Tamás

  az a kék elementes cipő odabasz :DDD mennyibe lehet kapni itthon és hol?:D

Szólj hozzá!

 • (nem jelenik meg)XHTML: Használhatod a következő tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>