Cipőfűzés kezdőnek és haladóknak

Ez a cikkünk már két évnél régebbi. Használd a keresőt itt jobbra vagy böngészd a tageket a cikk alján, hogy frissebb írásokat találj ebben a témában!

Részemről eddig megelégedtem a nem túl fantáziadús egyenes vagy keresztbe cipőfűzéssel és legfeljebb akkor váltottam “stílust” ha kimosás után újra kellett fűzni a cipőmet. Most viszont, hogy láttam a világ legrészletesebb és legteljesebb cipőbefűzéssel foglalkozó oldalát, már semmi sem lehet olyan mint régen ;) A tovább után finomhangolhatod cipőfűzési stílusod és elmondhatod a véleményed a sneakerbox.hu első szavazásaiban is.

 

Sokkoló: egy 6 lyukpárral rendelkező cipőt több mint ezerkilencszáz-milliárd módon lehet megkötni. Mivel még most is gyomoridegem lesz tőle, ha a négy alapműveletnél bonyolultabb matematikára kell gondolnom, nem számoltam utána, inkább elhiszem. Itt jön a néhány leggyakoribb cipőfűzési módszer, illetve amik megtetszettek. A színmagyarázat: a fűzés a szürke színnél kezdődik, a bal oldalra kerülő fűzőrész kék, a jobb oldalra kerülő pedig sárga színnel van jelölve. Az oldalon sajnos sok helyen csak ezzel az egyszerű Pumával és hurkafűzővel voltak mintaképek, szóval egy szebb cipővel és jobb fűzővel azért jobban néznek ki :)

Hagyományos egyenes cipőfűzés

Az oldal ezt “cipőbolti befűzésnek – shoe shop/factory lacing” nevezi, mert az egyik leggyorsabb és legkönnyebb cipőfűzési módszer, és szép rendezett kinézetet ad minden típusú fűzővel. A kis hátránya, hogy az elején meg kell saccolni, hogy mennyi fűző fog a végén maradni, hogy egyenlő hosszúságú legyen a bal és a jobb fűzőszár. Ami érdekesség hogy van olyan formája, mikor keresztbe fűzik a hosszú szálat.

Egyenes cipőfűzés átkötések nélkül

Ez is egyenes fűzés, de itt nincsenek látható átkötések és még letisztultabb képet ad. Ezt a módszert csak a páros számú lyukpárral rendelkező cipőknél lehet szépen megcsinálni, és javasolt egy kicsit vastagabb fűző használata, hogy ki is nézzen valahogy.

“FOTÓS” és CIKK-CAKK FŰZÉSEK

A következő két fűzés a fotós (shoe display) és a cikk-cakk (criss-cross) egymás fordított verziói. Az elsőben el lehet rejteni a fűzőket a végén (ezért szeretik a fotósok és a boltokban is sokszor így teszik ki a cipőket), a másikban pedig megköthető a masni a végére. Nekem a “fotós” jobban bejön, főleg mert ott az első két lyukban fent fut a fűző, a cikk-cakkban alul és ez szerintem kevésbé tetszetős. A cikk-cakkot meghúzni, a “fotósat” pedig meglazítani könnyebb :)

SAKKTÁBLA

A sakktábla (checkboard) fűzés már kétszínű fűzések közé tartozik, méghozzá nem is a könnyűek közé. Ezt a nagyobb nyelvű, nagyobb felületű cipőknél lehet megcsinálni, mert hosszában is át kell fűzni a keresztszálak között. Két különböző, lapos típusú fűző kell hozzá, a képen narancssárgával jelölt fűzőt fűzd be a fentebb már leírt átkötés nélküli egyenes módon. Ezt követően a másik színűvel (itt lilával jelölt) a cipő alján kezdve fűzd át a keresztszálak között, amíg el nem éred a tetejét és fordulj vissza az alja felé és ismételd, amíg el nem fogy a fűző vagy a cipő szélessége. A maradékot gyűrd be, hogy ne látszódjon.

Duplafűzés

Egy másik kétszínű fűzési mód a neve duplafűzés. Kezdd két lapos és rövid fűzővel (nem fele akkora, mint az eredeti, de rövidebb). A képen lilával jelzett fűzőt fűzd át alul az első két lyukon, majd a következő lyukpárat kihagyva fűzd X alakban. Folytasd addig, amíg el nem éred a legfelső, vagy az az alatti lyukpárat. Ezt követően a másik fűzővel csináld meg ugyanezt, a legalsó, üresen hagyott lyukpárral kezdve, felfelé egészen a tetejéig. A legvégén két lehetőséged van: Vagy két masnit kötsz rá, vagy összefogod a négy fűzővéget és úgy kötsz rá masnit.

 

A fűzési leírások és a képek Ian Fieggen engedélyével kerültek felhasználásra. Számtalan más fűzési mód, cipőfűző hossz kalkulátor és egyéb elképesztően teljes körű információ a www.shoe-lacing.com oldalon, illetve sorozatunk következő részében, a Puma Lacelet cikkben!

Írta: gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
gergő összes cikke

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek

69 hozzászólás

 1. Magyar Péter

  Habár az egyenes fűzés átkötés nélkül sokkal jobban néz ki, mint az egyenes fűzés átkötéssel, én mégis az átkötéses verziót javasolom, mivel úgy sokkal erősebben meg lehet húzni a fűzőt.

 2. Anita

  Nekem az egyenes fűzés átkötések nélkül tetszik a legjobban aki acélbetétes-hez nézi én azt ajánlom.

 3. Bálint

  Valaki legyen szives mondja meg hogy a sakttáblás képen milyen márkájú cipő van és esetleg hogy lehet-e kapni magyarországon:D A márkát mindeknépp mondjátok meg légyszives!
  Köszi!

 4. alex

  léci irjatok haa felnéztwek előreis kősz am linix cipőre kénea saktábla

 5. Roland

  nem tudom hogy kell meg csinálni a sakktáblát :( hogy kell elkezdeni?

 6. gergő

  Benji, hát bakancsok nem szoktak nálunk témaként szerepelni, zsír, hogy neked is tudunk mutatni valami érdekeset :)

 7. benji

  Egyenes fűzés átkötések nélkül csináltam meg 15-soros bakancsban fehér fűzővel naon jól néz ki köszönöm a tippet

 8. barka pali

  a sakktábla nagyon ott van :D de az egyenes se rossz xDD

 9. Kerekes Tamás

  az a kék elementes cipő odabasz :DDD mennyibe lehet kapni itthon és hol?:D

 10. Wé.

  Sokat segített nekem ez!:D:D
  Csak egy a gondom.:D
  Most vettem egy nike airmax 1-et, de a cipőfűző ocsmány benne szerintem /neonzöld/ és az égvilágon sehooool nem találok ugyanekkora méretet szélességben, hosszúságban, és FEHÉR színben :(

 11. matyii

  most már csak egy szép ciánkék cipőfűző kéne a nike air twilight cipőmbe :D valakinek ötlet hogy honnan?

 12. Neko-chan^-^

  sakktáblás 4evör!! ^^ már csak 2 színű cipőfűzőt kéne vennem :DD

 13. maatyi

  SKATE : abba a DC cipőbe sztem a,, fotós (shoe display) ” és ,, Egyenes fűzés átkötések nélkül” jól állna :)

 14. maatyi

  Wáááó !! :D mostantól minden nap máshogy lesz befűzve a cipőm :D

 15. Patrik

  jók vannak
  és innen lehet nézni hogy fűzőket hogy lehet be fűzni :D:D

 16. sanya

  egyenes fűzés átkötések nélkül 5 lyuknál,nah nekem erre lenne szükségem,de ahogyan a képen van úgy ezt nem lehet megkötni,viszont mikor megvettem így volt,de most már nem tudom úgy megcsinálni valaki ötlet?

 17. Colourfullgirl

  Nagyon tetszettek,köszii.
  A sakktáblás az egyszerűen kiráály.(Y)

 18. Farkas Dani

  nekem egy VTY cipőm an és ne onzold cipő füzövel és szerin tem nagyon jól nézki bene

 19. kennyke20

  Nekem egy dc cipőm van fekete alapon neonzöld jellel és neon zöld talpal.
  A cikcak nagyon jó hozzá neonzöld fűzővel.

 20. skate

  valamelyikötök nem tudna mondani pár fasza modszert egy dc court graffik-be?

 21. TommyKID

  Sziasztok,valaki tud egy VTY Rap cipőbe egy cipőfűzési módszert??az írja már le az msn-címét és felvenném . Előre is köszönöm..Sziasztok

 22. kekszemuleany

  megcsinaltam a sakktablat es nagyon nagyon fasza lett, koszi az otletet :D

 23. isten bence xd

  fasza a cipőfűzési teknikkátok ingyen cipő kéne már csak xdxd

 24. tyutyuka

  FÚÚ ez nekem sok:D oké h így meg úgy be lehet kötni de szerintem a sakktábla az gagyi mint jó:d ha egy cipő nagyon tuti akkor nem kell rajta ilyesmiket alkalmazni maximum az első pár módot…:D

 25. norbi

  nagyon jók ezek nekem jelenleg 4 pár cipőm van mind1ik máshogy van befűzve és rohadt jó tök változatos

 26. Rékucih_13

  Áhh mindegyik nagyon frankó! Nekem 3 cipőm van jelenleg a deszkás cipőmön a sakktáblát cisnáltam, a futócipőmön a cikk-cakk-ot a tornacsukámon az egyenes fűzést!
  Sztem így tök változatossá lehet tenni a cipőket!:D Próbáljátok ki! Megéri!

 27. zsoltikae

  Én megcsináltam a Tiszámon az egyenes fűzést, átkötések nélkül, annyiban módosítva, hogy rejtve van a masni a bal oldali két lyukhoz. Így abszolút nem látszik se át, se megkötés :D

 28. April-girl

  A sakktábla fekete-fehér kombinációval nagyon klafa. Ez az új hobbim. XD Mindegyik cipőm máshogy van befűzve.

 29. Szabó Dóra

  OFF! a sakktáblás tök jó megcsináltam énis én naon jól néz ki:D

 30. Kumi

  Ezek nagyon ott vannak :D nekem egy nike om van de nincs annyira nagy füle. Szerintetek mi álna jol benne:P:D most neon zöld füzö van benne:D

 31. Markovics Martin

  :D én meg csinálnám a Sakktáblát de nincsen se cipőm se fűzőm hozzá XD |_, (( )) |_, >.< |)

 32. Markovics Martin

  Jó az oldal bár én találtam többet is meg jobbakat is…:D:D

 33. Jessíí.

  Én tudok még fűzési módszert ami nagyon ott van:P
  De a sakktábla nagyonbejön
  teccik :D <33

 34. Bédön

  Ez jó :)
  Ezt a duplafűzést sztem meg fogom csinálni :D

 35. Tresó cintia

  ezek a cípőfűzések kreatívak és fantáziás színekkel (mármint színes cípőfűzővel) lehet keverni :D

Szólj hozzá a cikkhez!

 • (nem jelenik meg)XHTML: Használhatod a következő tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>